PDA

Arată Versiune Întreagă : 10 indicii a€“ Cum sa-ti dai seama cand cineva te minte?Edaneli
09-December-2010, 01:04 AM
De cele mai multe ori ne putem da seama daca persoana din fata noastra ne minte. Limbajul trupului poate fi usor de citit si de interpretat. De cele mai multe ori este foarte greu sau chiar imposibil pentru interlocutor sa-si controleze constient toate reactiile non verbale si paraverbale. In cazul unei conversatii cateva semne pot fi |citite| si iti pot da indicii ferme asupra spunerii adevarului sau ba din contra, ale neadevarului.

O lista de referinta a semnelor ca persoana din fata ta nu-ti spune adevarul poate fi urmatoarea:

1.Gesturi asimetrice. De exemplu, daca vorbeste cu tine si gesticuleaza cu mana sau arata cu degetul in alta directie decat priveste, poate fi un semn ca te minte. Aceasta asimetrie a gesturilor apare in momentul in care una spune si alta gandeste, moment in care apare o asimetrie a gesturilor. Intr-un anumit sens, nonverbalul nu se pliaza pe verbal. La fel si mimica unei persoane poate deveni asimetrica, de exemplu, o parte a fetei este incordata, iar cealalta incearca sa zambeasca. Fiind atent la asemenea detalii, vei putea sa le observi cu usurinta.

2.Raspunsuri prea rapide. Daca iti va raspunde foarte repede unei intrebari (sub o secunda) este un semn ca avea pregatit acel raspuns si este prea putin probabil sa fie adevarat. De obicei atunci cand un om minte, este cel mai probabil sa se fi asteptat la intrebarea respectiva, motiv pentru care avea gata pregatit raspunsul. Atunci cand nu te-ai pregatit sa raspunzi la o anumita intrebare iti va lua cel putin o secunda pentru a oferi un raspuns care sa confirme realitatea.

3.Raspunsuri prea incete. La fel, daca ezita foarte mult in a-ti oferi un raspuns este un nou semn ca in acel moment improvizeaza!

4.Priveste in dreapta sus (in dreapta lui) De regula va privi in aceasta directie atunci cand improvizeaza sau isi imagineaza. Cei mai multi oameni acceseaza imaginatia atunci cand privesc in dreapta sus. Atunci cand privesc in stanga sus acceseaza amintiri, iar in dreapta sus isi imagineaza diferite lucruri, inclusiv un raspuns neadevarat.

5.Incapacitatea de a relua o poveste in sens invers. Atunci cand intrebi o persoana unde a fost si-ti spune o poveste care constituie o serie de evenimente, pune-l sa spuna povestea in sens invers, adica retine cele 5-6 insiruiri ale faptelor si intreaba-l: deci ce-ai facut inainte de a€¦.?, dar inainte dea€¦.? Daca a improvizat povestea, va avea o ezitare lunga ca timp in a-ti oferi un raspuns.

6.Isi duce mana des la ureche sau isi acopera gura cu mana. Multi oameni atunci cand mint isi duc mana la ureche sau isi acopera gura cu mana. Este un fel de autoprotectie care se genereaza de obicei spontan.

7.Povestirea exacta. O poveste mult prea exacta poate insemna o poveste pregatita dinainte. De obicei, cand un om relateaza anumite fapte, detaliile ii vin in minte pe parcurs, motiv pentru care se mai autocorecteaza din cand in cand. Autocorecturile nu apar in momentul in care povestea este pregatita pentru a fi spusa, deci cel mai probabil a fost repetata dinainte.

8.Punctarea unei idei in mod insistent. Cine se scuza se acuza, spune o vorba veche. Daca tu de exemplu intrebi : unde ai fost si ti se raspunde cu o negatie cum ar fi: |nu am facut nimic rau|, acesta este un semn ca e posibil sa te minta, prin evitare. Este cracteristica acelor situatii cand pui o intrebare de buna credinta si ti se ofera un raspuns foarte suspect, o scuzaa€¦fara ca macar sa fi intrebat daca a facut ceva rau sau nu.

9.Blocaje in expunere. Atunci cand ti se spune o poveste sau ti se face o expunere, cel care povesteste nu se asteapta sa fie intrerupt, mai ales atunci cand are povestea pregatita. Prin urmare, pune o intrebare de detaliu lipsita de importanta la care nu se asteapta. Daca va avea dificultati mari in a oferi acel detaliu si apoi va avea mari dificultati in a-si continua povestea, nu-i de bine.

10.Schimbari de ton sau viteza. Atunci cand un om minte tinde sa vorbeasca mai repede decat de obicei sau se precipita, devenind agitat uneori. Practic, trebuie sa urmaresti acele semne, acel ton, acea intonatie care nu-i este caracteristica.

De regula, aceste semne sunt universale, insa trebuie interpretate cu grija. Cu cat sunt prezente mai multe din aceste semne cu atat probabilitatea de a te minti este mai mare. Pot fi insa si exceptii, astfel incat cel mai bine ar fi sa-l urmariti in diferite contexte, sa stabiliti daca acestea sunt prezente si apoi veti face interpretari mult mai sigure. Prezenta unui singur semn nu inseamna 100% ca esti mintit/mintita. Cu cat sunt mai multe semne cu atat probabilitatea este mai mare. Este bine sa te antrenezi sa observi persoane care mint, dar tu esti dezinteresat/a. Urmareste reactiile si invata. La un moment dat, dupa putina practica iti vei da seama foarte usor. Aceste indicii ca esti mintit/a apar atat in viata personala cat si in afaceri sau viata profesionala, unele dintre ele fiind mai mult sau mai putin aplicabile in functie de context.

Se spune ca sunt si oameni care mint cu sange rece in sensul ca sunt profesionisti in adevaratul sens al cuvantului. Natura umana nu este perfeca, inconstient sau nu vei primi la un moment dat semnale ca te minte. Exceptie fac cazurile patologice sau situatia in care te minte, crezand de fapt ca spune adevarul.

Sper sa va fie de folos!

Scris de Marian Rujoiu
Specialist Negociere a€“ Extreme Training
www.traininguri.ro

Edaneli
09-December-2010, 01:06 AM
Cum iti dai seama ca nu ti se spune adevarul?

Intr-un fel sau altul, avem de a face cu minciuna in fiecare zi. De obicei, intr-o forma lipsita de consistenta sau de semnificatii si implicatii majore; dar nu inseamna ca ar fi mai putin daunatoare. Asa-numitul "efect al bulgarelui" de zapada se poate aplica foarte bine si in situatia aceasta.
Astazi - o minciuna aparent lipsita de importanta, maine - una mai mare care sa o camufleze pe cea dintai, poimaine - o alta care sa le ascunda pe primele doua, si tot asa... pana cand caruselul capata un ritm prea rapid pentru a mai putea fi oprit si devine ametitor.
Nu ne-am propus insa o pledoarie in favoarea adevarului. Date fiind cele de mai sus, este important ca fiecare dintre noi sa-si puna la punct un sistem propriu, cu ajutorul caruia sa recunoasca minciunile, chiar si atunci cand are de-a face cu un interlocutor abil. Este vorba despre cateva indicii de natura nonverbala, care iti pot atrage atentia ca persoana din fata ta nu iti spune adevarul.
Urmareste lipsa de acuratete
Cele mai multe minciuni sunt, de regula, neplauzibile, in sensul ca, pur si simplu, in viziunea celui care le rosteste, lucrurile nu se desfasoara in mod firesc. De exemplu, sa presupunem ca cineva iti povesteste ca a auzit, "cu totul intamplator", o discutie intima. Dar nu mentioneaza daca usa incaperii era deschisa ori nu. Este un caz clasic de minciuna, pentru ca o persoana care urmareste sa se plaseze in afara oricarei banuieli ar fi inceput prin a spune ca usa era intredeschisa, de exemplu...
Bineinteles, nu te poti baza numai pe aceasta deductie pentru a acuza pe cineva de minciuna, dar este bine sa asculti restul relatarii cu un plus de circumspectie. Ti s-ar putea parea ceva pueril sau neconcludent, dar ai fi surprinsa sa stii cat de multe minciuni sunt, la o sumara analiza, extrem de copilaresti si de usor de depistat ca atare.
Adreseaza intrebari neasteptate

Exista unii oameni despre care se poate spune ca sunt mincinosi innascuti. Genul acela de persoana care chiar crede ceea ce spune si, din aceasta cauza, pare extrem de sincera. Cu toate acestea insa, pentru ca Pinocchio a fost doar fantezia unui scriitor, prea putini sunt aceia care izbutesc sa faca fata imposturii fara sa clipeasca si fara sa se contrazica in afirmatii. Mai ales atunci cand sunt luati prin surprindere.
Tocmai de aceea, ascultand o relatare care iti pare neplauzibila, incearca sa prinzi momentul propice si sa strecori o intrebare surprinzatoare. Din reactia celuilalt, vei putea trage tu insati concluziile.
Fii atenta la schimbarile in comportament
Unul dintre cele mai importante indicii care te pot ajuta sa descoperi o minciuna consta in atitudinea si comportamentul celuilalt. Cu putin spirit de observatie, ai putea ajunge la concluzia ca interlocutorul nu este intru totul sincer.
Poti lua seama la aspecte de ansamblu (de exemplu, o persoana de obicei calma da acum semne de neliniste, ori invers: un ins altminteri mereu agitat si parca intr-o continua graba este suspect de linistit), dar si la aspecte care au in vedere detaliile. Intre acestea, iata cateva exemple: ciupirea nasului si a urechilor, ducerea frecventa a mainii la barbie, intr-un gest de reflectie, clipitul des, evitarea privirii directe.
De asemenea, fii atenta la zambet. Poate ca suna banal, insa foarte putini oameni sunt capabili sa disimuleze un suras. Fie momentul nu este deloc bine ales, fie zambetul este prea entuziast pentru context, dureaza prea mult, ori este "afisat" pe un chip altminteri incordat sau furios.
Atentie la contradictii

Ca regula generala, daca modulatia vocii ori intonatia nu sunt potrivite cu afirmatiile, avem de a face cu o minciuna. Acest gen de contradictii pot aparea nu numai intre voce si cuvinte, ci si intre gesturi si voce, mimica fetei sau cuvinte, gesturi sau cuvinte. Este destul de greu de teoretizat; in limbaj colocvial, s-ar putea spune mai degraba ca "ceva nu se potriveste in peisaj".
Urmareste excesul de detalii

Sa presupunem ca intrebarea ta suna cat se poate de simplu si obisnuit: "Unde ai fost aseara?" si nu ai nici un motiv sa banuiesti ca ti se ascunde ceva. Fii atenta insa la raspuns: cu cat vine mai precipitat si contine mai multe detalii, cu atat mai mult trebuie sa fii in garda: este posibil sa nu ti se spuna adevarul.
Prea multe detalii, oferite cu generozitate si fara a fi fost cerute, denota, de obicei, faptul ca raspunsul a fost pregatit in prealabil, elaborat cu atentie. O persoana onesta ar raspunde initial mai scurt, urmand ca detaliile sa apara in decursul conversatiei.
In final, nu omite un aspect important. Toate indiciile mentionate anterior te pot ajuta sa identifici o minciuna tocmai atunci cand celalalt se simte foarte sigur pe sine. In acelasi timp insa, nu cadea atat de usor in capcana suspiciunilor. Se poate intampla ca persoana din fata ta sa-ti spuna adevarul, chiar daca din comportamentul sau s-ar putea trage alte concluzii. Nu te grabi, asadar, si asculta in continuare cu atentie. Indiciile acestea sunt menite sa te puna in garda, nu sa te transforme intr-o persoana suspicioasa.

http://www.eva.ro/psihologie/situatii-si-sfaturi/cum-iti-dai-seama-ca-nu-ti-se-spune-adevarul-articol-6910.html

Edaneli
09-December-2010, 01:27 AM
Cum iti dai seama cand cineva minte si la ce se gandeste?

Daca vrei sa aflii daca cineva minte sau nu, tot ce trebuie sa faci este sa folosesti un politist care face interogatoriul suspectilor, el e cel mai capabil de asta. Mai simplu, faci tu academia de politie ca sa stii cum face el sau mai simplu, citesti ce scrie mai departe. Tehnica pe care o folosesc politistii si nu numai, este destul de simpla, usor de invatat si extrem de inteligenta. Trebuie doar sa inveti sa interpretezi micile semnale pe care le face omul. Expresia |i-ai citit in ochi| acum are sens. Eu fac asta tot timpul.
De obicei, cand o persoana minte, fata si ochii lui dau de gol minciuna. Daca tot ce auzi/vezi e minciuna, e mai greu, dar cand minciuna face parte dintr-o serie de adevaruri o vei vedea diferita de ele. Drept urmare, tot ce trebuie sa faci este sa ceri minciuna impreuna cu niste adevaruri si sa observi daca exista diferente sau nu.
Mai concret, iei suspectul la intrebari la care stii ca spune adevarul, observi cum reactioneaza(micile miscari ale fetei si a ochilor) si apoi pui intrebarea la care vrei sa stii daca minte sau nu si observi daca reactile sunt diferite. Unii zic ca atunci cand cineva minte, nu se poate uita in ochii tai. Poate sa fie adevarat, poate sa nu fie. Poate sa fie exact pe dos. Conteaza cum reactioneaza in raport cu raspunsurile adevarate. Daca atunci cand spune adevarul nu se uita in ochii tai si cand minte se uita, inseamna ca atunci cand se uita incearca sa fie convingator. Deasemeana, este posibil sa se uite mereu in ochii tai sau mereu in alta parte si in acest caz, sunt alte detalii dupa care trebuie sa te uiti. Pozitia corpului, miscarile fetei, tonul vocii, atitudinea, etc. Trebuie sa te uiti dupa diferente.
In principal, aceasta este tehnica, explicata la minim. Mai este un mic truc usor de invatat prin care iti poti da seama la ce anume se gandeste cineva. Senzatile oamenilor pot fi de trei feluri: auditive, vizuale sau chinestezice. Oamenii, cand se gandesc puternic la ceva, tind sa isi miste ochii intr-un anume fel, lucru care a fost studiat si concluzile sunt urmatoarele:
Cand cineva inventeaza in minte ceva auditiv(un refren, o fraza, un sunet), tinde sa isi duca ochii in dreapta.
Cand cineva reconstruieste in minte ceva auditiv(un refren, o fraza, un sunet), tinde sa isi duca ochii in stanga.
Cand cineva inventeaza in minte ceva vizual(o fotografie, o fata, un peisaj, o imagine), tinde sa isi duca ochii in dreapta sus.
Cand cineva reconstruieste in minte ceva vizual(o fotografie, o fata, un peisaj, o imagine), tinde sa isi duca ochii in stanga sus.
Cand cineva inventeaza in minte ceva chinestezic(un sentiment, o senzatie fizica), tinde sa isi duca ochii in dreapta jos.
Cand cineva reconstruieste in minte ceva chinestezic(un sentiment, o senzatie fizica), tinde sa isi duca ochii in stanga jos.
In principal trebuie sa tii minte ca partea dreapta e partea cu minciuna dar nu e absolut adevarat. Nu uita, trebuie facut totul in raport cu alte raspunsuri. Mai jos este o imagine cu un personaj care mie imi place foarte mult(Eric Cartman) si pe care l-am pus sa demonstreze cele sase variante.
http://www.vladgrigorescu.com/teorie/cum-iti-dai-seama-cand-cineva-minte/

natco
09-December-2010, 01:38 AM
interesant ar fii de stiut cum cineva minte in scris, de ex. pe forum...

maria0526
09-December-2010, 01:45 AM
Limbajul Trupului a€“ Invata sa citesti limbajul trupului a€“ Afla cand te mintea€¦

Fie ca este vorba despre un cadru formal sau de discutiile in familie, minciunile se pot |strecura " in viata ta fara sa iti dai seama. Nu ai nevoie de un detector de minciuni pentru a depista o persoana care iti ascunde adevarul. Invata cum sa |citesti| dincolo de cuvinte de la Dana Spataru (stiri.acasa.ro)

Pasul 1. Urmareste miscarile corpului
Invata sa citesti limbajul non-verbal. De cele mai multe ori, miscarile corpului nostru transmit exact ceea ce nu indraznim sa spunem prin cuvinte. Persoanele specializate, psihologii, politistii etc., reusesc sa |citeasca| o persoana urmarindu-i limbajul corpului. Iata cateva semne care pot constitui posibile indicii pentru descoperirea unui neadevar: limbajul corpului, gesturi emotionale si contraziceri, reactii si limbaj.

Limbajul corpului
a€¢ O persoana care minte isi limiteaza miscarile corpului. Expresia corporala devine rigida, iar miscarile bratelor si ale mainilor sunt indreptate spre propriul corp.
a€¢ Persoana care minte evita contactul vizual.
a€¢ Isi indrepta mainile spre fata, gat sau buze.
De asemenea, persoanele care mint fac un tic din a-si atinge nasul, gatul sau de a se zgaria usor in spatele urechii.

Gesturi emotionale si contraziceri
a€¢ Reactia emotionala este realizata dupa gestul propriu-zis, generator de emotie. De exemplu, daca o persoana primeste un cadou, intai afirma :|Ce mult imi place!| si apoi zambeste. In mod normal, zambetul, reactia de incantare, ar trebui sa aiba loc in acelasi timp cu afirmatia.
a€¢ Expresiile fetei se limiteaza doar la miscarea buzelor, atunci cand sunt exprimate emotii. De exemplu, in momentul in care suntem bucurosi, totii muschii fetei se incordeaza pentru a exprima aceasta stare, iar miscarile ochilor vin sa completeze reactia. O persoana care minte se va rezuma, in acest caz, doar la un zambet.
a€¢ Reactiile emotionale ale persoanei care minte sunt mult mai accentuate si dureaza mai mult decat s-ar intampla in conditii normale.

Reactii
a€¢ Nu se simte in largul sau atunci cand trebuie sa il priveasca pe cel cu care discuta in ochi si incearca sa isi miste pozitia corpului, astfel incat sa ii fie usor sa evite contactul vizual.
a€¢ O persoana care minte va incerca sa adopte o pozitie defensiva.
a€¢ In mod inconstient, acesta va plasa obiecte intre sine si persoana cu care vorbeste.

Limbaj
a€¢ Cei care mint incearca sa salveze aparentele prin faptul ca evita sa faca afirmatii directe. Astfel, acestia nu includ negatii in conversatie si incearca sa induca raspunsurile.
a€¢ Persoanele care vor sa ascunda ceva incearca sa dea cat mai multe detalii despre ceea ce vorbesc, chiar daca nu li s-a cerut acest lucru.
a€¢ Cei care iti ascund adevarul evita momentele de tacere in timpul conversatiei.
a€¢ Reactiile sunt diminuate considerabil; de exemplu, daca ti se ascunde ceva, atunci persoana respectiva va incerca sa isi tina in frau reactiile, sa nu se entuziasmeze sau sa tina un discurs monoton, pentru a nu da de banuit.
a€¢ Din cauza stresului, vocea se subtiaza atunci cand cineva incearca sa minta.

Pasul 2. Urmareste firul narativ
Incearca sa fii atent si sa observi detaliile care par a nu se potrivi intregului. Verifica povestea pe care ai auzit-o si la cateva zile dupa aceea, si, in functie de detalii, iti vei da seama daca exista diferente.
De asemenea, fii atent la cursul pe care il ia discutia. Este posibil ca acuzele pe care le aduci tu sa se intoarca impotriva ta. Cel care minte va dori sa se protejeze, indreptand atentia spre altcineva.

Pasul 3. Cauta adevarul
Daca simti ca esti mintit, atunci incearca sa gasesti motive reale pentru care s-ar intampla acest lucru. Te afli intr-o situatie dificila cu persoana respectiva, doreste sa te raneasca in vreun fel sau ii era frica sa nu te dezamageasca?

Pasul 4. Analizeaza-ti comportamentul
Fii cat mai obiectiv si descopera daca esti o persoana cu care se poate discuta usor orice lucru delicat.
Un motiv pentru care ai putea fi mintit este faptul ca te infurii foarte usor, esti dezamagit foarte repede si astfel, ceilalti doresc sa te protejeze sau sa se fereasca de accese de furie si neintelegeri.

Pasul 5. Asculta-ti intuitia
Daca o persoana prezinta in cadrul unei conversatii unul din semnele de mai sus, nu inseamna ca automat in momentul acela te minte.
Emotivitatea este un alt factor care poate cauza stres si un alt fel de comportament, decat cel normal si relaxat. Asculta-ti intuitia, dar nu trage concluzii pripite.

Verifica cele spuse sau pur si simplu intreaba direct daca esti mintit sau nu.

Edaneli
09-December-2010, 02:12 AM
interesant ar fii de stiut cum cineva minte in scris, de ex. pe forum...
Da, natco, bine te-ai gandit... asta ar fi stiinta suprema... trebuie sa ne multumim cu ce ne spune instinctul in acest caz - cateodata functioneaza!