• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la info@forpedia.ro

Basescu-Un neinteles exercitiu al umilintei

Luna

Prieten
Lamentatia publica a presedintelui Romaniei referitoare la umilintele indurate in timpul mandatului nu m-a impresionat deloc. Dimpotriva, mi-a lasat un gust amar. Da, este adevarat ca Traian Basescu a avut parte de o presa ostila si de o coalizare politico-mediatica fara precedent, ce nu s-a dat in laturi de la nicio manipulare si nicio calomnie, pentru a-i face de petrecanie politica.

Dar, pe de-o parte, presedintele se putea astepta la asa ceva, dupa ce a atacat frontal sistemul, la inceputul primului mandat, si dupa ce a adoptat postura extrem de incomoda a presedintelui jucator.

Pe de alta parte, nici domnia sa nu a fost chiar un etalon de eleganta in comportament si limbaj. Stim acum ce a simtit Traian Basescu din 2007 incoace, dar ma intreb ce-o fi simtit Raed Arafat, cand a fost acuzat de stangism antireformist?

Ce-o fi simtit ziarista invitata sa se suie pe masa pentru a i se face respiratie gura la gura? Ce o fi simtit Andrei Plesu cand a fost tratat ca o ordonanta? Si ce a simtit Regele Mihai cand a fost catalogat drept tradator si sluga a rusilor? Asta ca sa dau doar exemplele ce-mi vin rapid in minte? Comportamentul lui Traian Basescu nu ii prea da dreptul sa se victimizeze.

Si demnitatea ar trebui sa-i inhibe lamentatiile. Demnitatea pe care am vazut-o la oameni precum Monica Macovei, Daniel Morar, sau chiar Emil Boc, care au incasat fara sa cracneasca umilinte teribile, unele chiar mai dure decat cele traite de Traian Basescu, dar care nu s-au plans niciodata.

Dar dincolo de suferinta lui Traian Basescu se afla ceva mai grav decat limitele domniei sale. Se afla mentalitatea demnitarului roman, a politicianului roman incapabil sa inteleaga ca, da, exercitiul unei functii publice este in ultima instanta un exercitiu de umilinta in sensul smereniei. Demnitarul, politicianul, cu atat mai mult cel aflat in varful ierarhiei sociale, trebuie sa fie smerit in fata celor care i-au incredintat mandatul, cu puterea si privilegiile lui, si sa-i slujeasca cu, da, umilinta din zori si pana in noapte.

Si, da, un demnitar, cu atat mai mult cel aflat in varful ierarhiei sociale trebuie sa infrunte cu seninatate orice umilinta in numele principiilor in care crede, in numele binelui pe care vrea sa-l faca. Si dupa ce il face sa fie fericit cu sentimentul datoriei implinite, nu amarat ca nu i-a fost ridicat soclu.

Arareori am vazut asa ceva in Romania. Vanitatea este caracteristica dintai a politicianului roman. Nicio urma de smerenie, de recunostinta pentru norodul cel prost si mult nu-i tulbura imensa iubire de sine. Important nu e ce face pentru tara. Importanta este recunoasterea meritelor sale. Poporul este in serviciul sau, nu invers. Poporul trebuie sa-i fie vesnic recunoscator si indatorat. Nu invers.

Si politicianul care va reusi exercitiul smereniei si al datoriei implinite, va descoperi ca un mandat indeplinit cu buna credinta si in intres public, mai ales in cea mai inalta functie in stat, nu poate fi decat o imensa onoare. Onoarea de a-ti servi tara indiferent de recompense, socluri si recunoasteri.
http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/un-neinteles-exercitiu-al-umilintei-1155878
 

bodo

Prieten
Da si noi cum suntem....face un demnitar o declaratie, si ce ne mai place sa o intorcem pe toate partile, sa o analizam, sa rastalmacim intelesuri dupa cum ne pica noua bine. Acum sincer, nu am vazut pe nicaieri, oricat de antipatic ar fi un politician,cu atat mai mult presedintele, sa fie jignit si umilit cum a fost Basescu. Si nici atata manipulare prin presa, cum a fost in perioada de cand e Basescu presedinte, n-am vazut. De fapt, Basescu a ajuns o obsesie pentru cei care stiu foarte bine ca e cel mai abil politician pe care l-a avut Romania din '89 pana azi. De-aia se si agita atat. Pacat ca multi pun botu' la mizeriile televiziunilor pe care nu le voi mai pomeni aici si a celei mai mari parti a presei scrise. Dar daca e loc de manipulat....sa dam drumu la latraci!
 

Traian Basescu

New member
Singur impotriva tuturor.
Si totusi, cel mai mare om politic din Romania post"revolutionara".
Si, de ce nu, conducatorul unor schimbari ce se pot numi bune. Taierea macaroanei bugetarilor, un inceput de lupta anticoruptie, un inceput de lupta antievaziune, cei mai multi kilometri de autostrada construiti dupa revolutie (pacat ca nu s-au hotarat la un tronson pe care sa-l termine, au facut asa, parcele de 10-15-30-50 kilometri, ce leaga cate 2 puncte... din mijlocul unei campii.
Are si multe parti rele, dar nimeni nu este perfect, nu?
 
Sus