• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

Bordeiul

banat

New member
Bordeiul este un tip de constructie semiingropat sau ingropat.
Primele dovezi ale folosirii bordeiului se pierd in negura istoriei, acesta fiind probabil primul tip de locuinta permanenta construita de catre om.
Datorita simplitatii conceptului, nu cred ca exista o "zona de origine" a bordeiului, ci cred ca a fost "inventat" in mai multe zone ale planetei concomitent. La fel ca si bumerangul, atlatl si arcul.
Bineinteles ca exista metode specifice de construire, functie de caracteristicile climatice, dar ideea de baza este aceeasi. Construim o casa cu podeaua sub nivelul solului.
Datorita simplitatii sale si eficientei, bordeiul este folosit si in prezent, chiar reinventat.
La noi in tara avem dovezi arheologice ale folosirii unui bordei de catre daci. Planuri de bordeie dacice
plan-bordei-tip-1.gif

plan-bordei-tip-2.gif

Cate ceva despre bordeiul daci gasim si aici http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/30284-bordeiul-dacilor
Dar nu numai dacii au avut acest tip de locuinta, dupa cum spuneam, ci si alte popoare. Spre exemplu, avem un bordei viking
P0011574.jpg

Un bordei din Japonia
amazing_fun_featured_2319076220104178106S600x600Q85_200907231646003374.jpg

Bordeie folosite de catre amerindieni
pit-house-3198.jpg

pithousecolour.jpg

royal_bc_museum_pit_house_exhibit_03.jpg

Si un bordei mai modern :)
Underground_house_-_geograph.org.uk_-_322550.jpg

Daca as sta sa caut pe net, probabil as gasi imagini cu bordeie de pe oriunde din lume.
Dar nu asta este ideea, ci faptul ca bordeiul este o constructie foarte eficienta termic si destul de usor de construit. Principala problema este faptul ca trebuie sa fie pozitionat intr-o zona neinundabila. In rest, cu multa munca, o cazma si un topor, cineva poate sa-si construiasca un bordei.
 

Angela74

New member

Daca functioneaza procedura ,va dati seama ce avantaj pt ambientul natural? Anvelopele nu mai ajung la groapa de gunoi, nu mai sunt arse, (gazele eliberate inclusiv dioxina sunt f periculoase, apoi totul e intoxicat, aer ,sol, panza freatica). Daca o stfel de casa, bordei ,e daramata,aproape totul e reciclabil. Cel putin in vest costa f mult sa elimini materialele de la daramaturi.


Dupa parerea mea de inexperta, proiectul poate fi inbunatatit. De ex, din comoditate si ca sa faca economie se foloseste fier, pe cand tehnica imbinarii lemnului ar fi mult mai potrivita. Dar pt asta trebuie meseriasi buni.

 
Sus