• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

Comentarii diverse pe teme seismice

GeoX

Administrator
Urmarile cutremurelor devastatoare din Nepal, zona muntilor Himalaya

Cutremurele puternice produse in Nepal, in muntii Himalaya, in zilele de sambata 25 aprilie si duminica 26 aprilie au provocat moartea a peste 3000 de oameni, numerosi raniti, distrugeri majore la Kathmandu, capitala Nepalului, precum si in alte localitati de la poalele muntilor Himalaya.
Socul principal primar a avut loc sambata, 25 aprilie, magnitudinea acestuia fiind de 7,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Evenimentul a fost cel mai violent seism care a afectat Nepalul de la marele cutremur de magnitudine 8,0-8,3 din 15 ianuarie 1934. Cutremurul a fost urmat de doua post-socuri puternice, de magnitudini moment 6,7 grade, primul sambata si al doilea duminica. De asemenea, s-au inregistrat zeci de replici moderate, cu magnitudini cuprinse intre 5,0-5,7 grade.
Cutremurul a generat fenomene geomorfologice, crapaturi, tasari ale solului, afectand caile de comunicatie rutiera. In munti s-au declansat avalanse si alunecari de teren, surprinzand alpinisti pe Everest.
Originea cutremurului este legata de procesul de coliziune continentala intre placa Indiana si placa Euro-Asiatica, proces care, la scara timpului geologic, a condus la formarea lantului de munti tineri Himalaya-Hindu Kush. Coliziunea continua si in prezent, ceea ce explica marile cutremure care zguduie regiunea Asiei Centrale.

http://www.cutremur.net/2015/04/urmarile-cutremurelor-devastatoare-din.html
 

GeoX

Administrator
Zona aceea de coliziune continentala intre India si Eur-Asia este predispusa la megaseisme de magnitudini Mw pana la 8,0-8,5, asa cum a fost, de exemplu, marele cutremur din 1950 produs in Himalaya si care a avut o intensitate maxima de XII grade pe scara Mercalli (gradul XII inseamna distrugere totala, nu rezista nimic, se prabusesc parti din munte, se modifica si cursurile raurilor, se petrec tot felul de grozavii, sar obiectele in sus, alte lucruri).
 

GeoX

Administrator
Ati vazut, din inregistrarea postata ca link la CUTREMURE DIN LUME, ce inseamna un cutremur major de magnitudine Mw=7,8 cu focar la o adancime de 15 km. Noi suntem totusi mai "norocosi", nu avem cutremure crustale de magnitudini peste 7,0 cu surse pe teritoriul actual al tarii si cu recurenta la scara vietii umane; sigur, ar fi cutremurele pontice de la Shabla, dar ele revin la intervale de cel putin 500 de ani.
 

GeoX

Administrator
Cutremurul produs azi-noapte in Vrancea, zona ADJUD, pare a avea originea spre capatul nordic al segmentului de falie rupt la 22 noiembrie 2014. Stim ca atunci s-a produs o rupere moderata a unui segment vrancean de pe prelungirea faliei dobrogene Peceneaga-Camena. Procesul de rupere s-a propagat, atunci, de la sud spre nord, deci dinspre PANCIU spre ADJUD, fapt demonstrat si de distributia replicilor, care a aratat o orientare clara spre nord.
Pana una-alta, a fost doar un cutremur crustal relativ mic totusi. Ce facem insa cu intermediarul (subcrustalul) ? :-/ Sa vedem ce mai e in august si, fireste, in octombrie-noiembrie. Niste luni foarte dragute din punctul de vedere al babei Vrancea. :D
 

GeoX

Administrator
Sunt ceva sanse pentru un moderat de 5,5+ mai spre toamna asa. Desi ar fi ceva benign, totusi nu imi doresc sa mai vina si in 2015 un alt 5,5+, dupa cele din 2013 si 2014. Mai bine sa nu vina, pentru ca daca vine...se face tripla. Si cand Vrancea face tripla, atunci s-ar putea intrezari niste consecinte pe termen lung sau chiar mediu. Mai bine sa nu mai vina nici macar un 5,5 anul asta. Voi reveni cu explicatii.
 

GeoX

Administrator
A reinceput, de cateva saptamani, activitatea seismica de tip crustal in zona Galati-Pechea. Micile cutremure locale au precedat seismele vrancene de magnitudini 4,0 si 4,2 din 5 iulie, respectiv 14 iulie. Se demonstreaza astfel, pentru a n-a oara, ca seismele din zona Galati sunt de natura pur tectonica si sunt induse de tensiunile din Vrancea. Dinamica blocului litosferic vrancean la care se adauga o anumita accelerare a miscarii microplacii Marii Negre induc, incepand din toamna anului 2013, tensiuni suplimentare pe sistemele de falii din zona Galati. Aceste manifestari seismice locale preceda foarte bine variatiile de activitate vranceana, dovedindu-se un foarte bun indicator al cutremurelor subcrustale vrancene.

http://presagalati.ro/a-reinceput-cosmarul-in-izvoarele/

Nu e vorba de nici un gaz de sist sau de alte parascovenii tampite ale diversilor alarmisti de ocazie. Este tectonica cea mai pura, cea mai clara, cea mai evidenta pentru orice om cu minima inteligenta. Nu mai departe de duminica am avut un cutremur local de magnitudine 2,4 resimtit la IZVOARELE. S-au simtit si niste microseisme (cutremure de magnitudini ML < 2,0).
Ce se intampla acolo ? Se intampla ca functioneaza un sistem de falii crustale orientate NE-SV, perpendiculare pe cele doua falii principale care vin din Dobrogea: Peceneaga-Camena si Sf.Gheorghe. Sigur, ne putem intreba de ce din 2013 incoace s-a amplificat fenomenul. Inclin spre o explicatie privind un fenomen de termen lung, o anume instabilitate crescuta a blocului litosferic si ceva tensiuni suplimentare induse de miscarea microplacii dobrogene. Zic si eu, e doar parerea mea, dar e cert ca Vrancea influenteaza si zona Galati. Fenomenul nu e nou, s-a manifestat si in cazul cutremurelor vrancene puternice din 1908 si 1940, s-a manifestat in mai mica masura si dupa cutremurul din 1986, vedem ca din 2013 a reinceput, e de discutat o semnificatie pe termen lung.

In concluzie, in cazul cutremurelor din zona Galati, vinovata este Vrancea. Nimic senzational, doar Vrancea si iar Vrancea.
 

GeoX

Administrator
Si mai e ceva demn de notat. In zona GALATI-IZVOARELE-NEGREA-SCHELA-PECHEA, activa seismic in:
-septembrie-octombrie 2013 (inaintea cutremurului vrancean moderat de magnitudine ML=5,5 din 6 octombrie),
-septembrie 2014 (in perioada cutremurului vrancean de magnitudine ML=4,8 din 10 septembrie),
-iulie 2015 (simultan cu reluarea cutremurelor vrancene subcrustale de magnitudini 4,0+, dupa o pauza de 3 luni si un pic dupa seismul de magnitudine ML=4,9 din 29 martie)

scoarta terestra coboara cu o viteza medie anuala de 4-5 mm. In zona Curburii Carpatilor (Vrancea), crusta se ridica in medie cu 4-5 mm/an. Deci in Galati crusta coboara, iar in Vrancea se ridica, vitezele medii anuale fiind apropiate. Interesant fenomen.
In orice caz, in zona Galati cutremurele nu au nici o treaba cu gazele de sist, petrolul si cu alte tampenii debitate de prosti si conspirationisti. E tectonica pura, clara, frumoasa, si e ceva legat de Vrancea. Galatiul reactioneaza la tensiuni corelate cu activitatea vranceana. Q.E.D. Nu e o noutate, marele savant roman (geolog) Ion Atanasiu a sesizat fenomenul seismic Galati, in corelatie cu seismicitatea Vrancei, inca din 1940; dansul a demonstrat ca fenomenul Galati a functionat foarte bine in cazul seismelor vrancene semnificative din 6 octombrie 1908 (MGR=6,8) si 10 noiembrie 1940 (MGR=7,4).
Faptul ca din 2013 s-a reactivat fenomenul tine de anumite procese care influenteaza bine Vrancea, dovada si corelatiile bune dintre cutremurele vrancene si cele din zona Galati. Atentie, nu cutremurele din zona Galati provoaca seisme in Vrancea, relatia e inversa si mai complexa; tensiunile din Vrancea influenteaza Galatiul.
Va reamintiti, cred, ca in toamna lui 2013, cand va mirati de cutremurele din zona IZVOARELE, v-am spus cam asa: ATENTIE LA VRANCEA, pe fondul miscarilor de la Galati. Banuiam de atunci ca fenomenul are legatura cu ceva din Vrancea. Si, cu riscul sa ma faceti laudator, spun ca am avut dreptate: imediat dupa paroxismul din zona IZVOARELE din perioada 29 septembrie -5 octombrie 2013, in dimineata zilei de 6 octombrie 2013, la ora locala 4h37min, in zona Vrancea s-a produs, in sfarsit, socul principal de magnitudine 5,5 la adancimea de 134 km. Foarte frumos au evoluat lucrurile atunci. Nici vorba de gaze de sist, e penibil cine invoca asa ceva. Nici ca se putea o evolutie mai frumoasa, mai clara.
Sa vedem ce se intampla mai departe. Observam ca in iulie 2015 re-intensificarea usoara a activitatii seismice din zona Galati se asociaza perfect cu reluarea cutremurelor vrancene subcrustale de magnitudini 4,0+: pe fondul miscarilor actuale din zona IZVOARELE-SCHELA-NEGREA, Vrancea a dat deja doua cutremure subcrustale, pe 5 iulie ML4,0 si pe 14 iulie ML 4,2. Si asta dupa ce de peste 3 luni nu am mai avut nici un cutremur de magnitudine 4,0+ la adancime mai mare de 60 km. Foarte frumos, remarcabil de frumos.
Asteptam cu oarecare interes toamna, sa vedem daca mai numaram ceva bobocei seismici. Nu exclud un alt cutremur moderat subcrustal, cu magnitudinea ML 5,5+. Nu ma astept la ceva periculos, totusi; despre asta mai vedem pana in 2020-2024 asa.
 

GeoX

Administrator
http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=17&pid=69750#pid69750

Cutremurele din Maramures nu sunt deloc o surpriza. Este o zona seismica in care se produc cutremure crustale, cu focare la adancimi tipice de 5-15 km. Desi aproape anual se inregistreaza miscari seismice slabe pe aici, se remarca alternanta unor perioade mai lungi de calm relativ cu perioade de intensificare a activitatii seismice, caracterizate prin secvente multiple.
Epicentrele sunt distribuite in judetele Satu Mare si Maramures, in lungul granitei dintre Romania si Ucraina. Epicentrele cele mai active sunt cele din zonele: HALMEU, LIVADA, NEGRESTI-OAS (in judetuL Satu Mare), TECEU MIC, OCNA SUGATAG, SIGHETU MARMATIEI, BAIA MARE-BAIA SPRIE-CAVNIC (in judetul Maramures), precum si dincolo de granita cu Ucraina. Magnitudinea maxima posibila a cutremurelor maramuresene este in intervalul 4,7-5,0 grade, intensitatea maxima corespunzatoare fiind de VII grade pe scara Mercalli. De exemplu, in martie 1979 s-au produs 3 cutremure in zona SIGHETU MARMATIEI, cel mai puternic, de magnitudine 4,7 grade, fiind cel din 30 martie. In concluzie: nici o noutate. Nici pomeneala de gaze de sist, petrol, HAARP, bomba ruseasca, bomba americana si alte prostii debitate de oameni dusi cu sorcova.
 
Sus