• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

Cu si despre criza din Grecia

banat

New member
Am stat putin (mai mult) pentru a incepe sa astern ceea ce am perceput eu ca "lectiile Greciei".
In primul rand, nu as vrea sa ma bag in vesnica polemica cu si despre cne are si cata dreptate are, privind situatia din Grecia. Efectiv nu ma intereseaza asta.
Acum, sa incepem.

1. "Foamea de bani" (lichiditati). Bancile au fost inchise, retragerile de la bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi. Tranzactiile s-au "limitat" la cele facute online (nu este larg raspandit internet banking-ul in Grecia) si doar in interiorul Greciei (nu s-a putut face plata in afara Greciei).
Situatia oarecum asemanatoare cu cea din Argentina, de la sfarsitul anilor 90, inceputul anilor 2000.
2. Goana dupa bancomate si statul la coada. Pentru unii a devenit o corvoada zilnica sa gaseasca un bancomat care functioneaza si, preferabil, unul care nu avea o coada de zeci/sute de oameni in fata lui. Din pacate, oamenii aveau de asteptat zeci de minute, daca nu ore, la coada la bancomat.
3. Chibzuirea banilor. Cu 60 de euro/zi limita (la preturile din Grecia), nu ai alta sansa decaat sa te chibzuiesti foarte bine la cheltuieli.
4. Barterul, sau schimbul in natura. Cu o rata mare a somajului (peste 25%), bancile inchise si putini bani lichizi, a fost o tendinta naturala ca oamenii sa se intoarca la barter. Daca ai bani lichizi este foarte bine, dar te poti descurca si cu barterul.
5. Cresterea criminalitatii. Cel mai probabil in legatura directa cu cresterea importantei cash-ului.
6. Sinuciderile. rata sinuciderilor in Grecia a crescut cu 35%.
7. Revolte, miting-uri si neliniste sociala. Cocktail-urile Molotov, gloantele de cauciuc si gazele lacrimogene au devenit cotidiene in orase.
8. Scaderea drastica a increderii in politicieni. Cred ca nu este nimic de comentat aici.
9. Austeritate si emigrari in masa. Cu o rata a somajului de 25%, cu toate probleme avute, nu este de mirare ca peste 200.000 de greci au emigrat. La o populatie de sub 11 milioane.
10. Vulnerabilitatea batranilor. Nimic de comentat.
11. Coruptia. A crescut extrem de mult.
12. Saracia. A crescut foarte mult. Si aici vorbim de saracia crunta, de oameni fara adapost, de oameni ce se bat pe gunoaie, si tot asa.
 

banat

New member
Este o stire trasa de par.
Din ce am vazut eu pe site-urile de imobiliare ca sunt insule la vanzare, toate, dar absolut toate, sunt proprietati private, niciuna proprietate de stat.
Chiar in reportajul respectiv, aparea proprietarul ca vrea sa vanda, nu statul elen.

Ca si cum s-ar spune ca statul roman vinde pamantul, insa se merge pe anunturi postate de particulari.
 
Sus