• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

Epidemii

Sarrah

Banned
. Epidemii

Acestea se pot manifesta ca dezastre complementare, mai ales pentru inundatii, fenomene meteorologice periculoase, cutremure etc.

Datorita conditiilor precare de sanitatie si a perioadei de tranzitie pe care o strabate Romania, in ultimii ani intensitatea hazardelor epidemice a inregistrat o usoara crestere, neinregistrandu-se modificari semnificative in numarul de cazuri de imbolnaviri cu boli infecto-contagioase.

In cazul populatiei se manifesta o vulnerabilitate ridicata la urmatoarele categorii: batrani; copii; persoane cu afectiuni cronice.

Zonele cele mai vulnerabile sunt reprezentate de colectivitatile izolate, grupurile aglomerate, familiile cu venituri scazute.

. Epizootii
Cele mai frecvente epizootii care au afectat teritoriul Romaniei in ultimii ani au fost antraxul, trichineloza si gripa aviara

Antraxul a fost localizat pe arii restranse si izolate in judetele: Tulcea, Brasov, Neamt, Bacau, Satu-Mare, Maramures, Hunedoara, Iasi si Braila, trichineloza s-a manifestat in judetele Iasi, Calarasi si Mures iar gripa aviara in judetele Tulcea, Brasov, Vrancea si Braila. In ceea ce priveste intensitatea manifestarii epizootiilor se constata o fluctuatie. Astfel, cazurile de antrax au crescut in perioada 1990-1994 de la 14 la 207 cazuri, au scazut in perioada 1995-1997 de la 21 la 11 cazuri si au crescut din nou in perioada 1998-2000 de la 76 la 147 cazuri. Gripa aviara s-a manifestat in primavara anului 2006.

Din punct de vedere al sezonului de manifestare se remarca inmultirea cazurilor de trichineloza pe timp de iarna, odata cu sacrificarea masiva a porcinelor in gospodariile individuale.

Impactul asupra populatiei a fost important din punct de vedere psihologic, avand in vedere ca bolile aparute la animale erau transmisibile si la om.
Sunt vulnerabile la epizootii:

- efectivele depasari si animale;

- crescatorii particulari de pasari, animale si familiile acestora;

- persoane care consuma produse animale fara aviz sanitar-veterinar;

- persoane aflate in tranzit prin zone afectate si care nu respecta dispozitiile autoritatii sanitar-veterinare.

Factorii care sporesc vulnerabilitatea sunt necunoasterea masurilor sanitar-veterinare si nerespectarea acestora.

Vulnerabilitatea la nivelul populatiei este in scadere datorita masurilor luate de autoritatea sanitar-veterinara centrala si locala, inclusiv informarea privind cauzele, masuri de prevenire si combatere a epizootiilor.
http://www.scrigroup.com/sanatate/PRINCIPIILE-MANAGEMENTULUI-LOG94566.php
 

Sarrah

Banned
Ah, si scria mare, mai sus.
Intrasem la "alte calamitati", am mai postat acolo din acelasi material.
Oricum, o sa fiu mai atenta cand si daca mai deschid subiecte.
Poate fi sters, scuze. (sau mutat)
 

banat

New member
Am mutat eu.
Mie mi se par interesante potentialele epidemii ale unor boli teoretic eradicate, dar care asteapta in stare latenta (gen ciuma) sau epidemii putin stiute ale unor boli.
De exemplu, in literatura de specialitate, hepatita B in Romania are o incidenta de circa 5/100k locuitori. In realitate, aceasta incidenta este mult mai mare, problema la noi fiind lipsa analizelor de sange care sa o releve. In plus, sunt cunoscute "focarele" de infectie cu hepatita (atat B cat si C) dar nu se poate face nimic pentru eradicarea lor. Si ma refer aici in special la anumite cabinete dentare si anumite saloane de manechiura/pedichiura.
Si exemplele pot continua, chiar cu HIV.
 

GeoX

Administrator
In cazul unor dezastre, sunt boli foarte grave care se pot raspandi usor. Si nu doar bolile carantinabile clasice, cum ar fi pesta (ciuma) si holera. Tocmai de asta am inceput mai demult sa prezint aceste boli chiar si pe cutremur.net/forum. Am inceput cu ciuma, intre timp am cam lasat-o mai moale si din motive de timp...oi fi eu multi-tasking dar se aduna tot felul de lucruri.
De exemplu, una dintre chestii e de ce au disparut, daca au disparut, vectorii ciumei in Europa ? Sobolani sunt, dar...de ce totusi a disparut ciuma in Europa ? Si eu nu cred ca e vorba numai de ameliorarea conditiilor sanitare si de viata, fiindca nu mi se pare o explicatie suficienta.
 

Sarrah

Banned
Exista speculatii cum ca unele epidemii au fost "de import"
Cazuri clare, epidemii in urma unor impacturi cu asteroizi.
Asta da deja de gandit despre viata extraterestra.
Chiar si unele din epidemiile mentionate, sursa pare sa fie deasemeni aceeasi, dupa care eradicarea a venit si in urma adaptarii organismelor dar si a medicamentelor.
Am putin timp, mai mult vreau sa multumesc pentru mutarea topicului si scuze pentru eroarea initiala.
 

Sarrah

Banned
Acum...cum sa spun?
Nu putem verifica informatiile ce ne parvin.
Daca lumea spune ca Australia exista, trebuie sa cred.
Daca imi spune ca Dumnezeu exista, inteleg notiunea si...ma mai gandesc.
Asa si cu epidemiile importate...Poate un sambure de adevar o fi, am semnalat doar faptul ca informatia, asa cum a fost prezentata are si alte implicatii.
Automat, sugereaza ca bacteriile exista in sistemul solar.
In alta ordine de idei, cum ar putea izbucni o epidemie?
Sau, mai bine zis, ar putea fi dovedite extinctii in trecut cauzate de epidemii??
 

degetica

New member
In caz de epidemie aduceti soarele pe la ferestre ,dincolo de ele ,ca altfel intra doctorul pe usa:)))
 

anuk

Moderator

GeoX

Administrator
Asta sa o reprosam habotnicilor care duc campanii mediatice agresive impotriva vaccinarilor. Babetele alea si diversi neaveniti uita cati copii mureau de difterie pana in secolul XX. As pune parul pe toti astia. Sigur ca in unele cazuri, in limita unei marje, unele vaccinuri pot avea si efecte secundare, dar de aici pana la a renunta la vaccinari, mai ales in cazul unor boli precum difteria, tetanosul, poliomielita, tusea convulsiva, TBC-ul, e totusi cale lunga.
 

anuk

Moderator
Au si habotnicii partea lor de vina dar daca ar fi o buna informare, daca medicii ar sta de vorba cu parintii poate ca situatia ar fi alta.
 

degetica

New member
Daca...in Romania sunt multi de daca,anuk...si acesti ,,daca,, produc in randul populatiei multa confuzie si multa isterie,cu deznodamant final-omul nu mai stie ce sa creada.Totusi ,a-ti lasa copilul nevaccinat e un mare risc pe care tu ca parinte nu stiu daca e chiar normal sa ti-l asumi ,expunand micutul la multe pericole.
 
Sus