• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

Nume dacice

banat

New member
Ce nume de persoane, din limba daca sau geta s-au pastrat pana in zilele noastre?
Eu am cautat si, sincer, nu am prea gasit.
 

gurugrig

New member
andrada
arsenie:am impresia ca era nume de trib dacic
adina:posibil nume de cetate dacica

decebal inainte a fost diurpaneus,sper ca celelalte chiar asa au fost
 

banat

New member
Radu, din cate stiu, e nume slav.
In unele etimologii, Dochia vine din greaca, Evdokia.
Andrada, daca nu ma insel, a inceput sa fie "promovat" ca nume dacic dupa ce a aparut filmul "Dacii". O sa mai caut ;)
Arsenie e grecesc.
Adina este ebraic.
Decebal este un nume aparut prin secolul 19 ca fiind al regelui dac ce a furat-o de la Traian. Daca nu ma insel, scoala ardeleana l-a tot promovat.
Uai, dar eu caut serios nume dacice. Peste oleaca vreme se naste mostenitoarea, si caut un nume dac/get/romanesc care sa nu aibe legaturi cu crestinismul.
 

gurugrig

New member
sotia unui rege costoboc se numea:zia.deci posibil si lia,zina si doina sa fie tot de origine dacica.

in filmul dacii si meda era una din fiicele lui decebal(diurpaneus),nu doar andrada.cu arsenie si adina cred ca ai dreptate.

deci ai zia cu siguranta daca vrei.
 

Ioan

Reporter de teren
GOGU,
spune-mi s-a n?scut "MO?TENITOAREA"?
Mai ai nevoie de nume geto-dacice?
 

diador

New member
am o rugaminte,nume de baieti dacice ori trace ne puteti sugera si noua?noi mai avem inca mult timp,dar am zis ca n-ar fi rau sa fim pregatiti.multumesc
 

anuk

Moderator
Crezi ca ti-ai boteza baiatul cu unul din urmatoarele nume : Oruper, Rholes, Scorilo, Duras, Dromihete, Gudila, Diegis ?

 

serix

New member
Era un diafilm, "Bristena, fiica dacilor". Pentru cine are rabdare sa citeasca, exista si o trilogie daca, compusa din romanele istorice: "Sarmis", "Dicomes" si "Sargetius". Cred ca se pot gasi si acolo destule nume.
 

Gina_st

New member
Gina e nume dacic? Asta nu stiam, parerea generala este ca provine din limba italiana. Am cautat pe net si acesta este sigurul loc unde am gasit aceasta parere...
Pot sa intreb pe ce se bazeaza afirmatia dvs.?
 

serix

New member
Nu e imposibil. Probabil ca troienii care care au colonizat peninsula italica dupa distrugerea Troiei, erau de origine tracica, de aici si multiplele asemanari lingvistice. Drept exemplu, aromanii sau macedonenii sunt tot traci la origine iar limba si numele folosite de aromani sunt foarte asemanatoare.
 
Sus