• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

Religiile lumii

ramanya

New member
Mda... crestinismul s-a dezvoltat mai ales dupa terminarea cruciadelor. O religie cumva impusa de conditiile politico-economico-sociale de atunci.
 

bodo

Prieten
Unii le spun iluminati, altii profeti. Io cred ca au fost niste oameni dotati cu un IQ peste medie, buni oratori, cu putere de convingere. Nu le-a placut munca si au trait pe spatele prostimii. Ca au schimbat istoria, e adevarat, ca au lasat invataturi, e adevarat. Dar ce a facut religia din ignoranti ... Si sa nu uitam ca religiile se bazeaza pe ce au ciripit nenii astia.

Top 7 lideri religiosi care au schimbat lumeaCei mai iluminati oameni de pe Pamant au fost liderii religiosi, care au schimbat lumea si viata celor din jurul lor. Dintre cei mai cunoscuti, care au si astazi o influenta remarcabila asupra existentei omenirii, ii enumeram pe Iisus Hristos, Mahomed sau Buddha.

In timp ce personalitatile politice si militare vin si pleaca, liderii religiosi par sa indure trecerea secolelor, motiv pentru care milioane de oameni inca ii venereaza, dupa sute sau chiar mii de ani dupa ce au murit, potrivit Top Tenz.

Cea mai mare problema a acestei liste a figurilor religioase a fost ordinea in care apar ele. Sa le punem intr-o ordine cronologica sau dupa numarul de adepti? In final, lista a fost alcatuita in functie de impactul pe care fiecare lider religios l-a avut in istorie si de rolul sau din ziua de astazi.

1. Iisus din Nazaret

Crestinismul are mai mult de un miliard de adepti in intreaga lume.

Desi aparitiile sale publice nu au durat decat putin mai mult de doi ani, Hristos nu a avut mai mult de cateva mii de adepti in timpul vietii sale, nu a lasat scrieri personale si a fost executat de catre autoritatile romane. Toate acestea l-au facut sa devina un personaj important al istoriei.

In schimb, astazi el este venerat, nu numai ca un mare profet si ca un invatator moral, dar ca manifestare adevarata a lui Dumnezeu pe Pamant, un statut demonstrat prin faptul ca a inviat din morti, la trei zile dupa moartea sa.

Crestinii cred, de asemenea, in inaltarea lui la cer, motiv pentru care milioane de credinciosi de astazi asteapta cu nerabdare reintoarcerea lui si venirea perioadei de o mie de ani de pace pe Pamant.

2. Mahomed de la Mecca

Este greu sa subestimezi impactul pe care Mahomed l-a avut asupra istoriei si el continua sa joace un rol important in viata a aproape un miliard de oameni.

Considerat de a sasea parte din populatia globului ultimul si cel mai mare dintre toti profetii, el trebuie amintit ca omul care a scris Coranul, una dintre cele mai cunoscute si citite scrieri sacre din lume si ca intemeietorul religiei islamice.

3. Buddha

Avem tendinta sa utilizam termenul "Buddha" ca o metafora pentru iluminarea spirituala sau pentru intelepciune, insa a existat o persoana in spatele acestei mitologii. Siddhartha Gautama, care si-a luat numele de Buddha mai tarziu, a trait o viata de lux in primii 29 de ani ai sai, apoi a devenit ascet.

El este considerat fondatorul budismului, care in prezent are aproape 400 de milioane de credinciosi in intreaga lume.

4. Krishna

La fel ca la Buddha, uneori este dificil sa se faca distinctie intre faptele istorice si metafora, atunci cand vine vorba de una dintre cele mai vechi figuri religioase. Acest lucru este valabil pentru Krishna, care pare a fi un om pe de o parte si o putere supranaturala pe de alta parte.

Krishna este figura centrala a hinduismului si in mod traditional lui i se atribuie scrierea Bhagavad Gita, un text considerat sacru.

5. Confucius

Confucius (numele in latina a celui chinez, Kong Zi) nu a fost un lider religios in sine, ci mai degraba un filosof ale carui invataturi au influentat o mare parte din regiunea asiatica, China, Coreea, Indochina si Japonia.

Ideile sale au condus la dezvoltarea unui sistem filosofic, cunoscut sub numele de confucianism si care a fost introdus in Europa de catre italianul Matteo Ricci, in secolul al XVI-lea.

6. Zoroastru

Zoroastru sau Zarathustra a fost un profet persan antic, care a fondat prima religie cunoscuta in istorie, zoroastrismul. Potrivit Zend Avesta, cartea sacra a acestei religii, Zoroastru s-a nascut in nordul Persiei, probabil in secolul al VII-lea i.Hr.

Potrivit profetului, omului i s-a dat puterea de a alege intre bine si rau, iar acest dualism a constituit forta conducatoare din spatele monoteismului din Orientul Mijlociu, iar Zoroastru a devenit lumina calauzitoare a civilizatiei persane.

7. Moise

In timp ce istoria iudaismului este plina de profeti celebri, de la David la Solomon si de la Ilie la Ezechiel, niciunul dintre ei nu a avut un impact mai mare decat Moise, fara de care religia moderna a evreilor nu ar fi existat.

Se presupune ca Moise sta la baza celor cinci carti ale Torei din Vechiul Testament, cele mai venerate scrieri iudaice. Moise a murit la 120 de ani, inainte de a pune piciorul de pamantul sfant promis.

http://www.ziare.com
 

mihai40

New member
Aici la oameni/sfinti care au avut influenta in lumea filosofico religioasa as adauga si anticum Lao Tze (Tz) care a scris Tao Te King.
Iar la categoria Noile religii merita sa amintim de sistemul Sahaja Yoga.
Sistem sincretist asemanator cu Bahai dar si cu elemente noi si de energetica sibtila si bioenergetica esoterica.
Legatura dintre marii initiatori de religii si alte veniri divine si trimisi ceresti e contraverificata bioenergetic inclusiv cu invocarea acestora dar si la nivel teoretic intro sinteza in care exista o legatura intre specificul misiunilor acestora si specificul calitatilor continute in cite o chakra existind si o categorisire in Eoni ai cite unei Ere astrologice care se succed in ordinea chakrelor.
Iisus a fost Eonul chakrei iertarii a sasea
iar a 7-a e a desavirsirii a unitatii si Judecatii dar si a binecuvintarilor si lucrarilor harice la distanta. A doua venire a sa desi contine si.va exercuta aceste calitati si haruri divine totusi nu el e Eonul Erei Varsatorului ci Duhul Sfint insusi El fiind doar insotitor.
Aceasta forma de religie esoterica e deja existenta in mai bine de o suta de state evident ca religie minoritara inclusiv la noi in mai.bine de o suta de localitati.
Un lucru si ar fi singurul.care socheaza e faptul ca intemeietoarea sistemului care dealtfel a dovedit reale capacitati esoterice harice si chiar miracole e venerata ca una din venirile divine de catre nivelul de avansati ai cursantilor.
Invatatura e insa gratuita taxele adiacente fiind relativ mici. Averea sa nu a crescut ci a scazut investind in sustinerea multor comunitati sarace si in realizarea de activitati sociale si umanitare.
Are descendenta ca unic mostenitor dinastia antica Shakivahan din Maharashtra.
A fost vremelnic inchisa alaturi de Mahatma Ghandhi de catre regimul britanic.
Desi a urmat doua facultati de medicina si psihologie a fost casnica urmindu.si sotul care a fost secretar general al Organizatiei Maritime a ONU la Londra.
Are doua fiice si nepoti cred ca si stranepoti eventual.
Data nasterii sale concorda cu cea din revelatia lui Mohamed legat de Mahdi.
Dealtfel cind traia inca a dat examen de sfintenie la sufi din Iran legat de al 12 lea mare Imam insa rezultatul a fost anuntat doar ca fiind bun nefiind anuntata identitatea sa si nici cine anume a intrat in testari ci doar ca examenul a fost trecut de cineva exact imamul.ascuns asa cum.mai e numit Mahdi care se va ascunde o vreme .. insa din surse diferite stiu ca celalalt candidat un sef sufi iranian a renuntat la examen aflind ca dinsa a intrat in lista alaturi de el .
Asa incit va trebui sa mai faca o.minune si sa se dedubleze recreindusi alt trup ca sa revina in scena lumii sa duca in continuare lucrurile acolo unde a zis legat de convertirea si unificarea dar si judecata intregii lumi cit si dezvaluirea identitatii lui Iisus care va fi adus in fata Sa.
Ar fi multe de zis si de marturisit insa in nota cercetarii serviciilor de informatii as zice sa dau un ex. de acum vreo 15 ani legat de SRI.
Acum vreo 15 ani au existat informatori infiltrati initial cam trei din care doi au continuat iar in.momentul cind negasind nimic deosebit au incercat sa insceneze o chestie unei doamne ca sa o santajeze in dimineata anterioara anturajul ei si ea au visat ce li se cocea asa incit au reusit sa demaste si sa zadarniceasca mirsavia lor .
In acel moment desi ei au negat vreo intentie rea unul a iesit si el din joc din comunitate iar ultimul a fost ridicat in sedinta si dovedit bioenergetic ca minte cu senzutivitatea intregii sali de avansari de vreo citeva sute de insi intre care am fost de fata dar odata exclus a fost rugat sa transmita sefilor sai ca altadata sa nu mai faca ori sa lase sa aibe loc inscenari sau culegeri de informatii caci vor fi demascati si dati la ziar si la TV.
Inca li sa transmis ca tarasenia e iertata ca fond si ca in tema biosenzoriala informativa si de intarire bioenergetica li se intinde o mina de colaborare asa incit sa obtina si informatorii SRI acesta senzorialitate in modalitate stabila in cadrul unei intelegeri viitoare de colaborare institutionala.
Adevarul resimtit senzorial e corelat insa si cu credibilitatea si utilitatea lui benefica in acel moment altfel nu e dezvaluit de har decit daca cindva ulterior il.vei crede si va fi util
In general senzorialitatea nu e greu de obtinut fiind necesar echivalentul botezului crestin si darul deosebirii duhurilor insa acuratetea si continuitatea lui tine de o viata morala si temeinicie a exercitiului de meditatie/ rugaciune si chiar autoenergizare daca e necesar. Dar si de o cunoastere teoretica cit mai buna a realitatilor nevazute asa incit si informatiile eronate sa fie eliminate.
 

degetica

New member
Asta cu yoga si bla,bla-urile legate de ea...nu e de mine ....e un pic prea mult pentru simplitatea inimii mele si prea superficiala pt mintea mea:)
 

degetica

New member
Asa e ,anuk,dar din pacate unii ridica yoga la rang de religie si raspandesc aceasta mentalitate capatand astfel adepti ,adepti care de multe ori nici nu stiu exact ce e yoga ,daca e o religie sau doar o forma de exercitiu fizic si mental ,devenind astfel fanaticii ai unei practici neintelese pe deplin.
 

mihai40

New member
Deci exista intrebarea daca Yoga e un sistem relugios sau daca in India se reduce doar la niste exercitii fizice predate de un Guru care e ascultat si considerat sfint.
In traditiile antice yoga exista mai.multe categorii de clasificare a sistemelor disciplinei yoga dintre care exercitiile fizice sint caracteristice doar sistemului Hatha Yoga.
Yoga e un sistem destinat desavirsirii spirituale si chiar fizice avind la baza anumite tratate antice de spiritualitate intre care si Bagavadh Gita textele lui Patanjali Advaita Vedanta etc Are la baza meditatia si dharma (moralitatea si curatenia armonia sociala etc)
Alte sisteme si categorii sint :
Bhakti yoga (devotional cu accent in dezvoltarea afectivitatii si deschiderii inimii).
Raja Karma si Krya care au accent in vigilenta atentiei legata de actiune fapte rigoare moralitate ginduri atitudini etc .
Jnana yoga cu accent in cunoastere spirituala a universului interior si a divinitatii.
Kundalini yoga esoterica mistica cu accent in trezirea puterii sfinte interioare considerata avind ca esenta substanta spirituala a lui.Adi Shakti echivalentul.Duhului Sfint asa cum sufletul are aceeasi esenta cu Shiva ca fateta a lui Sadashiva Tatal ceresc.
Simbioza dintre Adi Shakti si Sadashiva formeaza Brahman sau deriva din Parabrahma care e divinitatea unica monoteista.
Sfintii sint zugraviti ca avind aure in jurul lor.
Alte tratate cum ar fi Gnyaneshwari si Guru Tatwa trateaza relatia corecta dintre guru si devot in care e accentuat si faptul ca gurul treb sa aibe atit activata Kundalini cit si un anumit nivel de sfintenie ( acela in care au control legat de starea vremii ) si ca guru esti obligat moral sa iti demonstrezi acest nivel catre elevi (noi sau cautatori).
In vechime nr elevilor era mic iar ei traiau in asezamintul gurului toata viata cedindu.i o anumita cantitate de aur asa incit tentatia de fi fals guru era si atunci f mare insa traditional in multe zone exista o akta categorie de sfinti care nu ai acest nivel inca dar care recunosc cine e sau nu cu adevarat guru asa incit acolo unde era unul fals veneau in adunarile lui si il alungau batibdu.l cu bete in vazut tuturor ca sa il demaste.
Acest lucru insa nu asigura ca nu au existat niciodata in.India falsi guru. mai ales ca mai.nou multi din falsii guru au emigrat in America unde nu exista pustnici sanyasi.
aceste doua tratate nu sint atit de cunoscute in rindul cautatorilor indieni mai ales ca ele au fost scrise relativ recent.
Insa chiar si Hatha Yoga nu contine doar asane destinate purificarii chakrelor si chiar ascensiunii lui Kundalini ci si meditatie si reguli de viata si conduita in viata.
Japa yoga are accentul in incantatii rugaciuni invocari recitari de nume divine.
Mantrele sint la rindul.lor invocari sau afirmatii religioase.
Bhakti yoga intrebuinteaza si ea recitarile odele dar mult mai muzical intrebyintind genul Bhajan .
In vreme ce genul destinat meditatiei e classical sau raga/raag .
Mai nou ca gen in ultima suta de ani a fost inventat inca un gen nou de sorginte sufita numit kawwali avind ca baza armoniul dar si alt sistem de masuri avind ca si genul bhajan versuri devotionale ale marilor poeti Rumi Kabir Amir Kusrou etc
Exista in cadrul ceremoniilor devotionale si slujbe religioase (pooja) in unele sisteme care au elemente comune cu slujbele crestine cum ar fi focul binecuvintarea mincarii apa sfintita uneori si parfumul sfintit dar si elementul imaginar al spalarii picioarelor divinitatii ca forma de recunostinta si smerenie fie cu apa care se sfinteste fie cu amrut care e un amestec ambrozie de baut din lactate miere si zahar care va fi consumat ulterior.

Yoga desi diferita si fara brahmani in sutane e cumva echivalentul.sistemului manastiresc in crestinism urmarind desavirsirea sfintirea totala sau sistemului.sufi din islam cu libertate doctrinara in curente si ordine calugaresti sufite.
Yoga tradus inseamna uniune mistica la fel ca si relugie religare religere relegare.
Uniunea e realizata cu sfintire si desavirsire.
Odata desavirsirea obtinuta cu gratia divina si ajutata de efortul omului cu dedicare necesara se iese din cercul reincarnarilor si se intra in ribdul ingerilor cu calitati si daruri de a face lucrari ceresti ca oricare inger de rind existind si aici inca alte nivele de sfintire.
Sfintirea avind legatura cu chakrele caci ele au rostul sa contina calitatile caracterului si sufletul in zona inimii dar si Kundalini care e Duhul sfint interior care odata activat se releaga haric cu Duhul sfint ceresc. Insa are nevoie de o stabilizare in 24 h asigurata de o astmosfera harica ori o dorinta nazuinta hotarita stabila daca esti adult.
Motiv datorita caruia in realitate crestinii au botezul obtinut mai ales la maturitate doar cei care au nazuinta desavirsirii ori cizelarii care merg la biserica in mediu haric.
Noi avem noua chakre esentiale (dintre care 7 mai cunoscute care tin de viata si desavirsirea terestra insa Instanta Divina ultima are 22 de chakre. )
Ulterior desavirsirii celor noua se mai dau si altele insa exista o limita anterioara cifrei 22. cred ca la 16.
Reconectarea cu Duhul Sfint (activarea lui Kundalini) e realizarea botezului sfint si se mai.numeste realizarea sinelui.
Istoric in intervalul cind in secolul unu in Israel si lumea crestina botezul.era dat in masa si daruite si daruri sfinte au fost consemnate si in.lumea yoghina si cea buddhista succese si binecuvintari identice care au durat la fel de mult.
Intelesul duratei limitate in toate cele trei cazuri simultane e intro carticica adiacenta celor biblice fiind extrabiblica si vb. de vremelnicia deschiderii harului care va fi iar deschis si definitiv in vremurile Judecatii.
 

degetica

New member
Ma duc sa ma impusc! Ierati-ma ca e Craciunul si e pacat mare de tot...asa ca mai astept putin..dar poate ma impusca cineva pana atunci si nu mai fac eu pacate:)
 

degetica

New member
mihai40 a spus:
Deci exista intrebarea daca Yoga e un sistem relugios sau daca in India se reduce doar la niste exercitii fizice predate de un Guru care e ascultat si considerat sfint.
In traditiile antice yoga exista mai.multe categorii de clasificare a sistemelor disciplinei yoga dintre care exercitiile fizice sint caracteristice doar sistemului Hatha Yoga.
Yoga e un sistem destinat desavirsirii spirituale si chiar fizice avind la baza anumite tratate antice de spiritualitate intre care si Bagavadh Gita textele lui Patanjali Advaita Vedanta etc Are la baza meditatia si dharma (moralitatea si curatenia armonia sociala etc)
Alte sisteme si categorii sint :
Bhakti yoga (devotional cu accent in dezvoltarea afectivitatii si deschiderii inimii).
Raja Karma si Krya care au accent in vigilenta atentiei legata de actiune fapte rigoare moralitate ginduri atitudini etc .
Jnana yoga cu accent in cunoastere spirituala a universului interior si a divinitatii.
Kundalini yoga esoterica mistica cu accent in trezirea puterii sfinte interioare considerata avind ca esenta substanta spirituala a lui.Adi Shakti echivalentul.Duhului Sfint asa cum sufletul are aceeasi esenta cu Shiva ca fateta a lui Sadashiva Tatal ceresc.
Simbioza dintre Adi Shakti si Sadashiva formeaza Brahman sau deriva din Parabrahma care e divinitatea unica monoteista.
Sfintii sint zugraviti ca avind aure in jurul lor.
Alte tratate cum ar fi Gnyaneshwari si Guru Tatwa trateaza relatia corecta dintre guru si devot in care e accentuat si faptul ca gurul treb sa aibe atit activata Kundalini cit si un anumit nivel de sfintenie ( acela in care au control legat de starea vremii ) si ca guru esti obligat moral sa iti demonstrezi acest nivel catre elevi (noi sau cautatori).
In vechime nr elevilor era mic iar ei traiau in asezamintul gurului toata viata cedindu.i o anumita cantitate de aur asa incit tentatia de fi fals guru era si atunci f mare insa traditional in multe zone exista o akta categorie de sfinti care nu ai acest nivel inca dar care recunosc cine e sau nu cu adevarat guru asa incit acolo unde era unul fals veneau in adunarile lui si il alungau batibdu.l cu bete in vazut tuturor ca sa il demaste.
Acest lucru insa nu asigura ca nu au existat niciodata in.India falsi guru. mai ales ca mai.nou multi din falsii guru au emigrat in America unde nu exista pustnici sanyasi.
aceste doua tratate nu sint atit de cunoscute in rindul cautatorilor indieni mai ales ca ele au fost scrise relativ recent.
Insa chiar si Hatha Yoga nu contine doar asane destinate purificarii chakrelor si chiar ascensiunii lui Kundalini ci si meditatie si reguli de viata si conduita in viata.
Japa yoga are accentul in incantatii rugaciuni invocari recitari de nume divine.
Mantrele sint la rindul.lor invocari sau afirmatii religioase.
Bhakti yoga intrebuinteaza si ea recitarile odele dar mult mai muzical intrebyintind genul Bhajan .
In vreme ce genul destinat meditatiei e classical sau raga/raag .
Mai nou ca gen in ultima suta de ani a fost inventat inca un gen nou de sorginte sufita numit kawwali avind ca baza armoniul dar si alt sistem de masuri avind ca si genul bhajan versuri devotionale ale marilor poeti Rumi Kabir Amir Kusrou etc
Exista in cadrul ceremoniilor devotionale si slujbe religioase (pooja) in unele sisteme care au elemente comune cu slujbele crestine cum ar fi focul binecuvintarea mincarii apa sfintita uneori si parfumul sfintit dar si elementul imaginar al spalarii picioarelor divinitatii ca forma de recunostinta si smerenie fie cu apa care se sfinteste fie cu amrut care e un amestec ambrozie de baut din lactate miere si zahar care va fi consumat ulterior.

Yoga desi diferita si fara brahmani in sutane e cumva echivalentul.sistemului manastiresc in crestinism urmarind desavirsirea sfintirea totala sau sistemului.sufi din islam cu libertate doctrinara in curente si ordine calugaresti sufite.
Yoga tradus inseamna uniune mistica la fel ca si relugie religare religere relegare.
Uniunea e realizata cu sfintire si desavirsire.
Odata desavirsirea obtinuta cu gratia divina si ajutata de efortul omului cu dedicare necesara se iese din cercul reincarnarilor si se intra in ribdul ingerilor cu calitati si daruri de a face lucrari ceresti ca oricare inger de rind existind si aici inca alte nivele de sfintire.
Sfintirea avind legatura cu chakrele caci ele au rostul sa contina calitatile caracterului si sufletul in zona inimii dar si Kundalini care e Duhul sfint interior care odata activat se releaga haric cu Duhul sfint ceresc. Insa are nevoie de o stabilizare in 24 h asigurata de o astmosfera harica ori o dorinta nazuinta hotarita stabila daca esti adult.
Motiv datorita caruia in realitate crestinii au botezul obtinut mai ales la maturitate doar cei care au nazuinta desavirsirii ori cizelarii care merg la biserica in mediu haric.
Noi avem noua chakre esentiale (dintre care 7 mai cunoscute care tin de viata si desavirsirea terestra insa Instanta Divina ultima are 22 de chakre. )
Ulterior desavirsirii celor noua se mai dau si altele insa exista o limita anterioara cifrei 22. cred ca la 16.
Reconectarea cu Duhul Sfint (activarea lui Kundalini) e realizarea botezului sfint si se mai.numeste realizarea sinelui.
Istoric in intervalul cind in secolul unu in Israel si lumea crestina botezul.era dat in masa si daruite si daruri sfinte au fost consemnate si in.lumea yoghina si cea buddhista succese si binecuvintari identice care au durat la fel de mult.
Intelesul duratei limitate in toate cele trei cazuri simultane e intro carticica adiacenta celor biblice fiind extrabiblica si vb. de vremelnicia deschiderii harului care va fi iar deschis si definitiv in vremurile Judecatii.

Mihai, exista ceva constante in toate religiile lumii.Adica toate au ca baza acelasi set de valori morale,promoveaza iubirea de semeni,iertarea,moralitatea, dreptatea si adevarul,insa in fiecare dintre ele acest set de valori e respectat si nu prea,pentru ca indiferent de religie oamenii sunt oameni si au si ei la baza un set de simturi, manifestari,etc.Putini reusesc sa faca un echilibru intre setul de valori religios si cel cu care e inzestrat omul...Cate religii nu promoveaza ca si forma de publicitate multe dintre elementele setului de valori amintit ,dar e doar publicitate pentru ca dincolo de ea e cu totul altceva .Eu nu pun la zid nicio religie,avand in vedere ca si religia mea e destul de permisiva cu valorile setului amintit ,ba chiar uneori publicitatea intrece realitatea ,de aceea consider ca singurul loc unde trebuie pastrat Dumnezeu e inima .As vrea sa zic ca sunt atat de permisiva cu unele practici asa zise religioase cum e practica New Age ,dar nu sunt pentru ca din punctul meu de vedere e o practica in care moralitatea dispare si astfel omul devine adeptul unei practici care permite cumva alunecarea lui pe o panta gresita.Dar e doar parerea mea si binenteles ca cel care considera ca asta i se potriveste e alegerea lui si el suporta toate consecintele acestei alegeri,nu?
 
Sus