• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la info@forpedia.ro

Stiri, descoperiri, citate... s.a.

lucumi

Well-known member

- Excepționalul discurs al Anei Blandiana din aula Universității Babeș-Bolyai (lV)​

Una dintre cele mai citate fraze în ultimul deceniu al secolului trecut a fost fraza lui André Malraux despre secolul 21 care „va fi religios sau nu va fi deloc”. Se va fi gândit Malraux la religia islamică? Pentru că, dacă da, este vorba de o adevărată premoniție a delirantelor războaie programate pentru răzbunarea cruciadelor și-a credinței fanatice într-un Dumnezeu căruia i se aduc jertfă crime și sinucideri. În orice caz terorismul având ca fundal sau ca pretext religia a devenit principala problemă a secolului 21. Sau cel puțin așa li se pare politicienilor care conduc această lume. Pentru că, de fapt, zecile de atentate cu sutele sau chiar miile lor de morți nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente și insidioase a milioanelor de emigranți ferm hotărâți să nu se integreze și care vor dizolva din interior cultura și mentalitățile Europei secolului 21, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval. Este diferența dintre un proces fizic și unul chimic.

Mai periculos decât terorismul pentru definiția și supraviețuirea Europei este bagajul spiritual și cultural pe care îl aduc noii veniți și care – prin aplicarea libertăţilor europene și prin dezechilibrul demografic fără speranță dintre băștinași și emigranți – vor înlocui cultura și spiritualitatea europeană.

„Înăuntrul nostru suntem la fel. Cultura este cea care face diferența” observa cu mii de ani în urmă Confucius. Europa se simte amenințată nu pentru că vin spre ea sute de mii de ființe umane care au nevoie de adăpost și a căror primire reprezintă o scădere a propriului ei nivel de viață, ci pentru că aceste ființe umane au o mentalitate și cultură (religia fiind o importantă parte a acesteia) extrem de deosebite, fără a avea intenția și poate nici capacitatea de a se adapta la regulile de viața și formula culturală a celor dispuși să îi găzduiască. Însăşi toleranța europeană este privită nu ca o calitate, ci ca o formă de slăbiciune, și chiar este, în măsura în care în toleranța față de ceilalți nu se cuprinde și respectul față de propria noastră definiție și curajul de-a ne-o apăra.

În celebrul său discurs intitulat „Lumea sfărâmată”, ținut în 1978 la Universitatea Harvard, Alexandr Soljenițîn – cel care reușise să declanșeze nu numai sfârșitul comunismului ca sistem, ci și sfârșitul comunismului ca iluzie – vorbea despre declinul curajului în Occident „un declin sensibil mai cu seamă în pătura conducătoare și predominant în lumea intelectuală”.

Chiar dacă o întâmplare aberantă ca cea petrecută în urmă cu câteva săptămâni în Italia, când statuile romane au fost ascunse de paravane pentru ca nudurile antice să nu jignească ochiul președintelui iranian, ar părea să îi dea dreptate, eu nu împărtășesc pesimismul marelui scriitor și cred dimpotrivă că tot răul este spre bine și criza de conștiință pe care o traversează azi Europa va funcționa ca un factor regenerator. Pentru că eu sunt convinsă că intuiţia lui Malraux se referea la nevoia de a ieşi din exclusivitatea interesului material pentru a ne redescoperi valorile spirituale şi culturale,religia fiind una dintre ele.Ne-am redescoperi astfel definiţia legată întotdeauna de necesitatea patetică de a crede cu adevărat în ceva,o credinţă în care să se cuprindă inclusiv încrederea unuia în altul, manifestată nu prin like-uri date cu uşurinţă şi indiferenţă din vârful tastelor,ci printr-o întoarcere la relaţiile umane directe,nemijlocite,în care atât de demodata,ridiculizata noţiune de suflet să-şi recapete conţinutul şi stima.

Am citit undeva că în limba chineză, cuvântul criză este notat prin două semne: pericol și oportunitate. În cazul nostru pericolul nu mai trebuie demonstrat. Oportunitatea poate fi aceea de a ne obliga să ne gândim la propria noastră definiție culturală şi la propria noastră conștiință istorică.

Pe acest fundal nesigur şi încărcat de nelinişte, noi – şi mă refer de data aceasta chiar la români – asemenea fiecăruia dintre celelalte popoare, avem obligaţia nu numai să ne urmăm destinul, ci să-l şi înţelegem. Suntem aşezaţi pe o linie pe care harta Europei a fost îndoită de multe ori şi este mereu ameninţată să se rupă.

Datoria noastră este nu doar să facem tot ce putem pentru acst lucru să nu se întâmple, ci şi să ne încăpăţânăm să rămânem mereu pe partea dinspre Occident a eventualei rupturi. Pentru că nu numai noi avem nevoie de Europa, oricât de critic am privi-o, ci şi Europa are nevoie de noi, oricât de puţin şi-ar da seama că în experienţa suferinţei trăită de noi cei din Est, s-a conservat o autenticitate umană – cu tot ce poate fi bine şi tot ce poate fi rău într-o astfel de sintagmă – pe care, prin integrare, o aducem ca pe o zestre patrimoniului comun european. Căci suferinţa este un patrimoniu, un patrimoniu care, în toate epocile, a fost în stare să genereze cultură. Şi dacă, aşa cum spunea Lovinescu, „cultura este finalitatea tuturor societăţilor”, şansa noastră, a noastră şi a Europei, este să ne apărăm cultura, pentru ca să ne salvăm prin ea.

Rezistenţa prin cultură, eficientă ieri în absenţa libertăţii, este încă mai necesară azi, în overdoza de libertate ,când nu mai este doar un mijloc de a salva poeţii, ci chiar scopul în sine al salvării civilizaţiei. Căci să nu uităm, poeţii nu sunt creatorii lumii prin care trec. Dacă ar fi fost creată de poeţi, lumea ar fi arătat cu totul altfel.

SURSA: Universitatea Babeș-Bolyai

- Sursa: https://www.comisarul.ro/articol/ex...zO4z0UxAQgUV6SPmbL3TRi99OLvWvMomvIxXJFfi5Tt1E
 
  • Like
Reacții: sor

lucumi

Well-known member

- Fabrica Ford din București confiscată de ruși în 1945​


-------------------------------------------------------------
 

lucumi

Well-known member

 

lucumi

Well-known member






 
Ultima editare:

lucumi

Well-known member

- Studiile arată că falsa carne a lui Bill Gates provoacă "Turbo-Cancere" la oameni!​


studiile-arat-c-falsa-carne-a-lui-bill-gates-provoac-turbo-cancere-la-oameni--1.jpg

Carnea cultivată în laborator de Bill Gates provoacă cancer la oamenii care o consumă, potrivit unor noi studii îngrijorător aparute in ultima vreme. Carnea sintetică a fost puternic promovată de Gates și de elitele globaliste de la WEF ca fiind soluția la așa-numitele schimbări climatice. Cu toate acestea, s-a demonstrat acum că această hrană falsă produce cancere galopante prin intermediul liniilor de celule imortalizate folosite pentru fabricarea ei.
The National Pulse a făcut lumină în această problemă într-un articol din 17 februarie, citând un articol din Bloomberg despre cruciada lui Gates pentru carnea falsă. Articolul din 7 februarie, semnat de Joe Fassler, a explicat de ce companiile de carne falsă ale lui Bill Gates folosesc linii de celule imortalizate pentru produsele lor.
"Celulele normale de carne nu continuă să se dividă la nesfârșit. Pentru ca culturile de celule să crească la rate suficient de mari pentru a alimenta o afacere, mai multe companii... folosesc în liniște ceea ce se numește celule imortalizate, ceva ce majoritatea oamenilor nu au mâncat niciodată în mod intenționat", a scris Fassler. În timp ce liniile de celule imortalizate "sunt un element de bază al cercetării medicale", Fassler a menționat că acestea sunt tehnic precanceroase și pot fi pe deplin canceroase uneori.
"Problema este că materialele folosite pentru a face produsul - "linii de celule imortalizate" - se reproduc pentru totdeauna, la fel ca și cancerul. Ceea ce înseamnă, de fapt, că ele sunt cancer. Tipii din industrie sunt "încrezători" că consumul unor astfel de produse nu prezintă niciun risc. Dar nu este greu de înțeles, chiar dacă produsele sunt 'dovedite' sigure, cum ar putea fi oamenii descurajați de gândul că mănâncă o tumoare glorificată."
Potrivit REN, pericolele pe care le prezintă carnea falsă produsă cu ajutorul unor linii celulare imortalizate provin din faptul că nu sunt încă disponibile date privind siguranța pe termen lung a consumului acesteia. Fassler a subliniat că celulele imortalizate din aceste produse se pot înmulți agresiv și pe termen nelimitat dacă sunt plasate în condițiile potrivite. "Acest lucru aduce cu sine siguranță, dar și probleme de imagine", a scris el.
În afară de faptul că celulele nemuritoare din carnea crescută în laborator sunt cancerigene, ingredientele din aceste produse care sunt menite să imite gustul și textura cărnii reale pot provoca, de asemenea, tot felul de probleme grave de sănătate. Organizația Children's Health Defense a lui Robert F. Kennedy Jr. a făcut un raport pe această temă în septembrie 2022, concentrându-se asupra produselor din carne falsă de la Impossible Foods, cu sediul în California.
Grupul pentru libertatea sănătății a citat un studiu realizat de companie care a implicat șobolani hrăniți cu Impossible Burger. Cercetarea a fost realizată pornind de la ipoteza că produsele din carne falsă ar avea un impact minim, dacă nu chiar niciunul. Însă concluziile studiului au ieșit cu totul altfel.
Studiul a constatat că leghemoglobina din soia (SLH) a provocat "modificări inexplicabile în cadrul biologiei șobolanilor". Șobolanii hrăniți cu SLH au prezentat o creștere inexplicabilă în greutate și modificări ale sângelui care indică apariția inflamației sau a bolilor renale și posibile semne de anemie. SLH, care este derivată din drojdie modificată genetic (GM), este responsabilă pentru faptul că îi conferă lui Impossible Burger gustul de carne și îl face să sângereze ca și carnea adevărată atunci când este tăiat.
Un alt ingredient din Impossible Burger care a cauzat probleme de sănătate este proteina de soia tolerantă la erbicide (HTSP). Impossible Foods a introdus HTSP în rețeta burgerului în 2019 pentru a îmbunătăți textura produsului și pentru a evita glutenul, proteina din grâu pe care unele persoane nu o pot tolera. Drept urmare, burgerii din carne falsă pot conține reziduuri de erbicid glifosat pulverizat pe boabele de soia - care sunt apoi transformate în HTSP.
Testele comandate de grupul de advocacy Moms Across America au confirmat această constatare. Pe baza testelor efectuate la laboratoarele Health Research Institute Laboratories din Iowa, Impossible Burgers aveau un nivel de glifosat de 11,3 părți pe miliard. Acest nivel a fost de 11 ori mai mare decât cel al glifosatului detectat la Beyond Meat Burger, care a folosit ingrediente pe bază de plante care nu au suferit modificări genetice.

- Sursa: https://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-in...gates-provoac-turbo-cancere-la-oameni-1575219
 

lucumi

Well-known member

- 8 Martie: o sărbătoare cu rădăcini profund comuniste -​



index.jpeg


Oricât am încerca să cosmetizăm ziua de 8 martie, ea este profund comunistă. Fără a discrimina cumva drepturile femeilor, povestea zilei nu prea are legătură cu faimoasa grevă a ale lucrătoarelor din industria textilă din New York de acum 110 ani. De ce? Pentru că evenimentul a avut loc pe 28 februarie şi nu 8 martie!​


Azi afirmăm foarte frumos că Ziua Internaţională a Femeii, pe scurt Ziua Femeii, este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi discriminarea şi violenţa care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii. Totuși lucrurile sunt destul de întortocheate.

El adevărat că încă de la finalul secolului al XIX-lea mișcarea de emancipare a femeilor a încercat să obțină drepturi egale cu ale bărbaților cu precădere în salarizare, drepturi sociale etc. Cele două războaie mondiale nu au făcut altceva decât să sporească rolul femeii în societate. Multe dintre femei au participat la efortul de război luând locul bărbatilor in fabrici.

Prima zi internațională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York. Mai târziu s-a pretins că această grevă ar fi fost de fapt pe 8 martie, ceea ce este un fals istoric. Un an mai târziu, în 1910, Internaționala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaționale a femeii, scopul fiind același: de recunoașterea mișcărilor sindicale din Statele Unite din 1908.

Inițial, nu s-a stabilit o dată precisă la care va fi sărbătorită Ziua Femeii. Așa că, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Cum a influențat Rusia și apoi URSS-ul ziua de 8 Martie​

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie, conform calendarului pe stil vechi (23 Februarie). Întâmplător data pe stil nou era 8 Martie!

În anul 1917, ziua de 8 martie pe stil nou, a însemnat începutul revoltei la Saint Petersburg. Femeile de la Uzina Putilov au declanşat o grevă cerând iesirea Rusiei din Primului Război Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste. Reprimarea acestor proteste a fost scânteia ce a declanșat Revoluția din Februarie din Rusia. Efectele revoluției au dus la înlăturarea țarului, slăbirea puterii statului rus și înlesnirea Puciului din Octombrie 1917 – cunoscută drept Revoluția Bolșevică.

După 1989, ziua 8 martie și-a pierdut conotația politică rămânând totuși Ziua Femeii. Ceea ce poate ar trebui spus celor care confundă lucrurile în România, Ziua Mamei s-a mutat în prima duminică din luna Mai, dar foarte mulți oameni continuă să sărbătorească 8 Martie ca în timpul comunismului.

- Sursa: https://historia.ro/sectiune/general/8-martie-o-sarbatoare-cu-radacini-profund-570787.html
 

lucumi

Well-known member

- Ziua Femeii și legătura ei cu Lenin - O scurtă istorie pentru „8 Martie”, de la greve și politică, până la bomboane și flori​

8 Martie este „Ziua Femeii” de mai bine de un secol, dar începuturile ei nu sunt legate de flori, dulciuri și bucurie. Ideea a apărut într-o perioadă în care femeile erau grav nedreptățite și începeau lupta pentru drepturi. Au fost la început greve, violențe, proteste uriașe. Politica avea și ea multe de spus pe atunci. Cum a devenit 8 Martie o zi de bucurie?

Ziua femeii - Începuturi în vremurile când femeile erau nedreptățite​

Istoria Zilei Internaționale a Femeii este strâns legată de mișcarea feministă și de lupta femeilor pentru drepturi sociale și politice. Primele semne că va exista o zi dedicată femeilor sunt din secolul al XIX-lea și au fost inspirate de luptele sociale și politice ale doamnelor.
Două evenimente sunt considerate ca fiind precursoare ale Zilei Internaționale a Femeii: în 1857 a avut loc un protest al femeilor care lucrau in industria textilă din New York, motivele fiind condițiile de muncă foarte grele și salariile scăzute. Protestatarele au fost atacate de polițiști. Doi ani mai târziu, angajatele industriei textile din New York și-au format primul sindicat. Erau vremuri în care, pentru muncă similară, femeile primeau mult mai puțini bani decât bărbații.
În anii 50 ai secolului trecut a circulat o informație, care s-a dovedit falsă, cum că prima „Zi a Femeii” ar fi fost sărbătorită la New York în 1907, pentru a marca 50 de ani de la protestul femeilor textiliste. Nu există vreo dovadă că s-ar fi ținut o astfel de sărbătoare în 1907.

8 Martie câștigă teren​

În anul 1908, aproximativ 15.000 de femei au manifestat în New York, cerând salarii mai bune, scăderea timpului de muncă și dreptul la vot. Acesta a fost primul eveniment important al mișcării „sufragetelor” din SUA.
Cu siguranță o „zi a femeii” a fost sărbătorită în 1909, dar a fost o zi Națională a femeii, nu „internațională” - „National Woman’s Day”, ca parte a unei campanii organizate de Partidul Socialist din SUA „Socialist Party of America”.
În 1910, o femeie socialistă din Danemarca, numită Clara Zetkin, a propus ca 8 martie să fie declarată Ziua Internațională a Femeii, în cadrul unei conferințe a Internaționalei Socialiste de la Copenhaga. Ziua ar fi trebuit să fie sărbătorită în fiecare an, în toate țările, drept o modalitate de a atrage atenția asupra luptei pentru drepturile femeilor și pentru egalitatea de gen.
Primul „8 Martie” a fost sărbătorit în 1911 - în Austria, Danemarca, Germania și Elveția - cu manifestații și evenimente publice organizate de către femei și organizațiile întemeiate de acestea. În 1913, Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Rusia, iar în anul următor, 1914, femeile din mai multe țări europene au organizat mitinguri pentru a protesta împotriva Primului Război Mondial.

Ziua Femeii și legătura cu Lenin​

În Rusia, pe 8 martie 1917 (23 februarie pe stil vechi), femeile din Petrograd (St Petersburg) au făcut o grevă în semn de protest față de condițiile precare de trai, față de penuria de alimente și față de război (două milioane de ruși muriseră în primul Război Mondial).
Această grevă pentru „pâine și pace” a fost unul dintre evenimentele care au dus la Revoluția din Octombrie, evenimentul care a determinat căderea guvernului țarist și abdicarea țarului Nicolae al II-lea, iar bolșevicii au venit la putere.
După preluarea puterii, liderii bolșevici, inclusiv Vladimir Lenin, au adoptat 8 martie ca zi oficială a sărbătoririi realizărilor femeilor și a drepturilor lor. Guvernul provizoriu bolșevic le-a acordat femeilor și dreptul de vot.
Alexandra Kollontai este numele femeii care a condus manifestația de la 1917, Ea este cea care a reprezentat statul sovietic în negocierile avute în perioada noiembrie 1943 - iunie 1944 cu ambasadorul român în Suedia, Frederic Nanu, pentru stabilirea condițiilor de ieșire a României din alianța cu Germania.
Prin urmare, 8 martie a devenit Ziua Internațională a Femeii sub influența mișcării socialiste și a revoluției ruse din 1917, iar legătura cu Lenin constă în faptul că liderii bolșevici au adoptat această sărbătoare ca o formă de recunoaștere a contribuției femeilor la Revoluția Rusă
La scurt timp, comuniștii din China și Spania adoptau Ziua femeii ca sărbătoare oficială. Ziua femeii este celebrată în câteva zeci de țări.
Ziua Internațională a Femeii este declarată nelucrătoare în URSS, în 1965. Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută oficial de către Națiunile Unite, zece ani mai târziu. ONU a proclamat anul 1975 ca „An Internațional al Femeii,” iar perioada 1976-1985 a devenit „Deceniul ONU pentru femei”.
Regimurile comuniste din Europa de Est, inclusiv România, au adoptat Ziua Internațională a Femeii drept sărbătoare oficială și au promovat-o drept o modalitate de a recunoaște contribuția femeilor la dezvoltarea societății și de a promova egalitatea de gen. Astfel, Ziua Internațională a Femeii a devenit o sărbătoare importantă în cultura și tradiția acestor țări. În Europa de Vest, 8 Martie nu este o sărbătoare oficială și este marcată în general mai discret.
A dispărut în ultimele decenii conotația politică a zilei de 8 Martie și a devenit o zi în care femeile sunt răsfățate cu flori, dulciuri și cadouri.
În România, după cum bine știm, 8 Martie înseamnă multe flori, bomboane, mărțișoare și diverse cadouri pentru femei. Se fac și mese festive, unele doamne și domnișoare merg la spectacole de teatru sau muzică, iar altele, în vacanțe.
Copiii, încă de acum câteva decenii, fac de 8 Martie cadouri mamelor, învățătoarelor, colegelor, bunicilor și mătușilor. Se insista în anii 80 mult pe ideea de „Ziua Mamei”, se țineau mici serbări la școală și mamele erau invitate, iar copiii confecționau și ofereau mici felicitări.

În SUA nu este mare fast​

Deși 8 martie nu este o sărbătoare oficială în Statele Unite, multe organizații și grupuri de „advocacy” pentru drepturile femeilor organizează evenimente și campanii pentru a aduce în atenția publică problema inegalității de gen și a drepturilor femeilor.
În ceea ce privește cadourile, în Statele Unite există o altă sărbătoare similară cu Ziua Internațională a Femeii, și anume Ziua Mamei (Mother's Day), care are loc în a doua duminică din luna mai. În această zi, femeile și mamele primesc multe cadouri.

- Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-esenti...martie-greve-politica-pana-bomboane-flori.htm
 

lucumi

Well-known member



 
Ultima editare:

lucumi

Well-known member



 
Ultima editare:

lucumi

Well-known member


 
Ultima editare:

lucumi

Well-known member

 

lucumi

Well-known member

 

lucumi

Well-known member


 
Ultima editare:

lucumi

Well-known member

 
Sus