• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

Un gand fugar

banat

New member
Stam si cugetam, zilele trecute, la un "restart" al civilizatiei umane. In mintea mea, plina de prejudecati, credeam ca daca se va intampla ceva cu actuala civilizatie, vom repeta istoria, si o vom lua de la capat. Apoi cred ca am avut un fel de revelatie.
Pana acum, cand o civilizatie colapsa, o buna parte din cunostinte erau preluate de alta civilizatie din zona, omenirea in sine mergand mai departe.
In acest moment, aceasta optiune este virtual inexistenta. Pentru simplul motiv ca avem o civilizatie globala, nemaifiind civilizatii regionale. In plus, cumulul cunostintelor actuale depaseste de departe capacitatea de a fi usor transmisibile.
Totusi, presupunand ca se vor pastra cumva cunostintele, sau, presupunand ca nu este nevoie de ele, omul putand reinventa tot ceea ce a inventat deja, mai avem o "mica" problema. RESURSELE.
Epoca bronzului s-a bazat pe resurse usor accesibile de materii prime.
Epoca fierului, idem.
Epoca industriala, idem.
Insa, un restart al civilizatiei in acest moment este imposibil. Reusrele usor accesibile sunt de domeniul trecutului. Practic, suntem in situatia de a nu mai putea trece din epoca pietrei in epoca bronzului datorita lipsei resurselor usor accesibile de cupru si staniu. Nu vom putea ajunge in epoca fierului datorita lipsei resurselor usor accesibile de fier. Nu vom putea reincepe o revolutie industriala datorita lipsei de carbune usor accesibil sau de petrol usor accesibil.
Practic, noi ca si civilizatie, suntem pe un sens unic, neavand posibilitatea sa o luam "de la capat".
Comentarii?
 

anuk

Moderator
Chiar daca "cumulul cunostintelor actuale depaseste de departe capacitatea de a fi usor transmisibile" cred in capacitatea si ingeniozitatea omului de a o lua de la capat , valorificand cunostintele dobandite,cu atat mai mult cu cat nu ramane singurul in viata si cu condtia sa nu-si piarda amintirile si cunostintele .
 

banat

New member
Da.
Dar daca se pierde, sa spunem, capacitatea de a face un motor pe aburi, cu greu o mai putem reinventa un motor pe aburi, lipsindu-ne nu doar cunostintele, ci si fierul si carbunele usor accesibile.
 

anuk

Moderator
Cu certitudine socul ar fi naucitor dar, cred ca pas cu pas ne-am reveni , evident in timp ,nu cat ai bate din palme si ar fi posibil sa inventam ceva ce acum nu ne trece prin minte :p
 

manubabanu

New member
Resursele sunt putine pentru nevoile noastre actuale,dupa restart,necesitatile or sa scada,mai putini oameni,mai putine ambitii.
 

banat

New member
Problema este ca resursele nu sunt usor disponibile.
Ce se putea extrage cu tehnologia epocii de piatra, de mult este epuizat...
 

banat

New member
De acord, ne putem asigura nevoile de baza, ca indivizi.
Dar ca civilizatie umana, daca ne "futem" actuala civilizatie, slabe sanse sa mai punem una in loc.
 

anuk

Moderator
Daca noi ca indivizi "vietuim" si ne perpetuam , in timp reconstruim tot ce-am pierdut, la urma urmei de ce n-am descoperi noi resurse ,altele decat cele cunoscute deja .
 

banat

New member
Personal, nu sunt atat de optimist ca si tine.
Pentru simplul motiv ca, daca am putea folosi altceva in loc de bronz/fier, deja am face-o.
 

banat

New member
Mai simplu? Poate.
Insa acum nu luam in calcul doar ce este simplu, ci si ce este eficient din punct de vedere al banilor.
Daca am avea o posibilitate sa folosim... siliciul, de exemplu, in locul fierului, am face-o fara probleme.
La fel, daca am avea o sursa de energie care sa se compare cu petrolul sau cu carbunele, am face-o fara probleme. Dar nu avem. Iar resursele "standard" sunt, folosind tehnologia de acum, din ce in ce mai greu de extras. Imagineaza-ti cum ar fi, folosind tehnologia epocii pietrei.
 

anuk

Moderator
Nu subestima puterea de creatie a omului modern, din cate stiu sunt oameni care audiverse solutii noi,neconventionale ,si nu sunt luati in seama.
 

banat

New member
anuk a spus:
Nu subestima puterea de creatie a omului modern, din cate stiu sunt oameni care audiverse solutii noi,neconventionale ,si nu sunt luati in seama.

Nu cred.
In momentul in care vine cineva cu o solutie practica la o problema, in mod automat aceasta este preluata de investitori.
Restul e can can.
 

mihai40

New member
Eu sint dublu increzator caci
1. cu anumite cunostinte memorate si reinventate si strategii se avanseaza urgent in tehnologie avind in.vedere ca inca mai exista totusi resurse de carbune lemn si buruieni de ars.
Chiar si oil exista usor de extras din acela nematurat dar care tot e bun la cite ceva.
O instalatie de facut fire si foi de tole de motor e marele necesar sa faci turbine si motoare electrice. Apa si vint e din destul .
2 . caci stiu ca revelatie ca acum la Judecata aceasta nu se va matura chiar intreaga civilizatie ci doar orinduirea si sist de camatarie bancara.
Oricum in viitor odata cu terminarea rezervelor de benzina motorina si gaze naturale treb sa le inlocuim cu altceva fie ca vb de motoare electrice sau cu ulei natural ori free energy iar incalzirea cu materiale vegetale concentrate in bare.
ar fi si hidroliza dar are si dezavantaje eventual daca se gaseste un nou metal ieftin si mult ca sa nu se consume Cu.
Stiu ca se va renunta la atomoenergie.
Iar reorganizarea aviatiei de agrement cu ridicarea inaltimii de zbor va da voie eolienelor balon rotativ inalte de 3 sute de metri ancorate cu sufe sa aduca multa energie mai ieftina decit cea eoliana actuala . Inaltimea e necesara asigurarii unui curent constant si continuu .
 
Sus