• Forumul forpedia.ro a fost redeschis. Este 80% functional, inca mai lucram sa eliminam toate erorile. In partea de jos a paginii pot fi alese diverse teme grafice care schimba design-ul forumului, sau poate fi modificata limba. In cazul in care nu va mai amintiti parola contului si nu mai aveti acces la adresa de email cu care v-ati inregistrat, va recomandam sa va faceti un cont nou. Daca care intampinati probleme cu functionarea forumului va rugam sa ne contactati la [email protected]

VISELE AVERTIZARI VENITE DE LA DUMNEZEU ?

bodo

Prieten
" tema visului promonitoriu apare cu mult inainte de Hristos"

Poi am zis eu ca nu-i asa? Numai ca atunci omul nu avea atatea explicatii despre vise ( si despre alte fenomene, in general) si le lua cam pe toate ca fiind premonitii :D.
 

anuk

Moderator
Corect, dar acum, aceasta problema este studiata din pdv medical si psihologic iar parerea lor suna cam asta este :

In vis apar imagini si simboluri specifice celui care le viseaza. Drept urmare doar el poate sa descalceasca semnificatia a ceea ce a visat.

Un alt fel de raspuns ofera Carl Gustav Jung, care a lucrat o vreme cu Freud dar ale carui idei s-au desprins treptat de ale acestuia. Dupa cum afirma Jung, exista si vise cu o semnificatie suprapersonala, adica visuri colective, visuri In care sensul trebuie cautat prin analogii cu trecutul. Toti avem acces la o mostenire ancestrala a unor reprezentari posibile. El numeste aceste imagini, aceste reprezentari - arhetipuri. Sunt simboluri universale care pot fi gasite In religie, In basme si mituri, iar la nivel individual ele apar in vise.

Eu am vise care imi anunta unele evenimente(pe verificate) si asa cum spuneam ,imi dau seama ca se va intampla ,dar nu stiu cand si cui (e vorba de moartea unor persoane) si ma prind ,doar dupa producerea nefastului eveniment.Din acest motiv ,nu neg ca visele pot fi premonitiri dar imi mentin parerea ca nu ne ajuta la nimic.
 

anuk

Moderator
bodo a spus:
" tema visului promonitoriu apare cu mult inainte de Hristos"

Poi am zis eu ca nu-i asa? Numai ca atunci omul nu avea atatea explicatii despre vise ( si despre alte fenomene, in general) si le lua cam pe toate ca fiind premonitii :D.
 

anuk

Moderator.......Pot sa nu fiu de acord cu tine? Si acum visez ca dau teza la mate si-s plop :D:
 

anuk

Moderator
Visati! Astfel deveniti mai inteligenti si creativi :p


Cel putin asa ne indeamna o echipa de cercetatori americani care a studiat amanuntit efectele somnului profund asupra sanatatii fizice si mentale a omului modern.

Studiul a avut ca obiect principal cuantificarea si clasificarea efectelor asa-numitului somn REM (faza de vis profund, caracterizata prin miscarile sacadate ale globilor oculari sub pleoapele inchise), asupra inteligentei native si creativitatii subiectilor voluntari care au luat parte la acest experiment.

Spre surpriza cercetatorilor, persoanele care intrau frecvent in faza de somn profund cu vise REM, si-au imbunatatit remarcabil performantele in ceea ce priveste inteligenta deductiva, inteligenta analitica, inteligenta emotionala si inteligenta cognitiva. In plus, persoanele care viseaza frecvent prezinta un pronuntat simt al creativiatii, comparativ cu cei care au parte de un somn greu, fara vise.

Conform psihiatrului Sara Mednick, coordonatoarea experimentului, somnul cu vise ajuta oamenii sa se detaseze de bagajul emotiilor si informatiei negative depozitata peste zi in memorie. Pe langa acest aspect pozitiv, se pare ca visele ne ajuta, pur si simplu, sa ne transformam memoria intr-un mecanism cu care putem face chiar predictii.

Sursa: NationalGeographic

PS si uneori .....visele pot fi si premonitorii ,sac :p
 

ramanya

New member
Am avut si eu cateva astfel de experiente, cu vise premonitorii. Partea urata a fost aceea ca se adevereau. Dupa fix 3 zile. Dupa aproximativ un an de astfel de vise si multe cunostinte duse la groapa ( visam o anumita persoana ca se uita sau se juca cu o oglinda ) imi era teama sa mai dorm. Mi-am dorit din tot sufletul sa nu mai am astfel de vise. Si cumva am reusit sa nu le mai am. De aproape 3 ani nu mai tin minte decat 1% din vise. Cred ca este mai bine asa.
 

dianecrii

New member
Salut! S-a confruntat cineva cu un vis care a durat mai multi ani? Sa viseze acel vis intr-un orizont de timp de 10-15 ani sau mai putin? ma refer la o poveste taiata in bucatele (ca un serial) - nu ma refer la un singur vis pe care sa il viseze la fel in fiecare noapte..
 

anuk

Moderator
Se pare ca ne putem controla visele desi mie, imi vine greu sa cred asta :D: desi......


Oamenii isi pot controla visele - vezi cum


Cercetatorii considera ca oamenii isi pot influenta si controla visele folosind metode psihologice. Oamenii trebuie sa-si utilizeze visele in mod creativ, pentru a-si rezolva problemele, precum artistii sau sportivii.

Putem sa invatam sa visam diferit, ignorand cosmarurile care se repeta sau sa gasim raspunsuri la problemele pe care nu le putem rezolva in timpul zilei? - se intreaba The Independent.

Controlul viselor, un scenariu SF?. Nu, o tehnica psihologica

Celebrul Freud considera visele precum "calea regala spre inconstienta". In recentul film "Inception", personajul Christopher Nolan, interpretat de Leonardo DiCaprio, incerca sa patrunda in visele anumitor oameni, cu scopul de a fura informatii sensibile.

Folosind o combinatie de sedare si de creare a unor profiluri psihologice, personajul din film controla si manipula visele celorlalti.

Acest scenariu pare unul science-fiction. Dar aceasta poveste de la Hollywood poate avea o transpunere in realitate? Poate parea ciudat, dar raspunsul este afirmativ.

Cercetarile sugereaza ca, folosind tehnici practice si psihologice, putem influenta visele noastre si le putem folosi pentru a patrunde intr-o lume vasta, in mare parte neexplorata din mintea nostra inconstienta.

"Asa cum artistii, oamenii de stiinta si sportivii isi folosesc visele in mod creativ pentru a-si rezolva problemele si voi puteti, de asemenea" - este convins Deirdre Barrett, profesor de psihologie clinica la Harvard Medical School, considerand ca noi toti avem puterea sa ne controlam visele.

Influentarea viselor

"Este posibil sa influentam visele cu o tehnica numita <>. Daca vrei sa visezi despre un anumit subiect, concentreaza-te asupra lui cand esti in pat. Deoarece visele sunt vizuale, retine o imagine referitoare la acel lucru in mintea ta, in timp ce adormi" a spus Barrett.

Puteti, de asemenea, pune un obiect sau o fotografie care reprezinta visul dorit, pe noptiera de langa pat, ne sfatuieste Barrett. O alta componenta cheie este sa folosim creativ visele si sa evitam sa sarim din pat, in momentul in care ne trezim.

Procedand astfel, inseamna ca veti pierde jumatate din continutul visului vostru. Daca nu va amintiti un vis imediat, gasiti in continuare si vedeti daca va vine un gand sau o imagine in minte. Uneori, un vis intreg se va intoarce, coplesindu-va" a spus Barrett.

Planul celei de-a doua strategii este sa folosim informatiile aratate de inconstientul nostru, cand dormim. Este greu sa stabilim un raport exact intre mintea noastra inconstienta si cea constienta, dar psihologii il estimeaza de a fi de noua la unu.

Am putea crede ca gandirea noastra reprezinta cea mai buna strategie de rezolvare a problemelor, dar puterea mintii nostre constiente este relativ redusa. Si meditatia noastra obsesiva asupra unei probleme este strans legata de stres, depresie si anxietate.

Deci, ingaduind mintii noastre inconstiente sa lucreze, acest aspect poate fi mai sanatos si mai eficient.

Barrett a efectuat un studiu timp de o saptamana, cu studentii de la un colegiu. Le-a cerut sa foloseasca metoda incubatiei visului, ca un instrument de rezolvare a problemelor. Aproximativ jumatate dintre studenti au visat despre subiectul respectiv, iar un sfert dintre ei au rezolvat problema.

"Daca ne-am impotmolit intr-o problema, se datoreaza faptului ca acesta este rationamentul nostru constient, care este blocat. Puterea visului consta in faptul ca este un alt mod de gandire, el completeaza si imbogateste ceea ce am facut in timp ce eram trezi", a declarat Barrett.

http://www.ziare.com
 

anuk

Moderator
Ai sa razi,nici eu :D:
Ce-i ciudat ma trezesc si cand readorm visul continua de acolo de unde s-a intrerupt cand m-am trezit si de regula visez calatorii in locuri total necunoscute in viata reala dar......continui sa revin in locuri visate cu ani in urma pe care chiar in vis le recunosc si sesizez schimbari ale reliefului. Fain ,nu ?
 
Sus